17992137_10212774005445191_6063591511515335945_n

Воистина го споделих!

29 април 2019

Тази година имах възможността да обърна повече внимание на Фейсбук по време на Великден. Признавам си, че го направих воден от любопитството да разбера по какъв начин ние, българите, гледаме на този празник. И дали водеща за нас в случая е „телесната долница“ или „духовната горница“, както твърде точно е направил това разделение българският социален психолог Иван Хаджийски в своята поредица от трудове, озаглавени „Бит и душевност на нашия народ“. Ще споделя своите наблюдения, а на вас оставям да прецените коя от тези две категории е водеща.

Нямам нищо против снимките на козунаци и яйца, но, когато те са подредени в безкрайна поредица пред очите ти, започваш неволно да се страхуваш да не хванеш салмонелоза. И ти се иска Facebook да се прекръсти на Cookingbook, поне докато отминат празниците. И продължаваш да си задаваш въпроса – какво е за сънародниците ти Великден? Дали е възможността на „горницата“ – да съпреживеят страстите Христови и неговата саможертва или е привилегията на „долницата“ – да подредят богати и пребогати трапези, на които да се наядат, уж в в името на същия този Иисус. И дали не сме ревностни християни, с една особено показна демонстративност, само по време на празниците, но не и по време на постите, когато няма кой в социалната мрежа да забележи „усилията“ ни?

И друго ми направи впечатление. И, признавам си, то ме накара да се почувствам особено зле. Великден и неговото тайнство, в което една част от човечеството вярва вече повече от две хилядолетия, не може и не трябва да бъде свеждан до снимки за споделяне от всевъзможни малоумни страници във Фейсбук! Защото в подобен акт няма нищо християнско! Тъй като вярата, ако се демонстрира – вече не е вяра, а обикновена поза. И колцина от споделилите подобна снимка са наясно, че зад надписа „Марка 16:6″, който дизайнерът Христо Христов е поставил, се крият, всъщност, следните думи от „Евангелие от Марка“: „Недейте се учудва; вие търсите Иисуса Назарянина, разпнатия. Той възкръсна; няма Го тука; ето мястото гдето Го положиха.“?

И, не на последно място, Иисус Христос няма профил в Instagram, Twitter или Facebook! А и да имаше, много се съмнявам, че би натиснал „Харесва ми“ под снимка като тази, а и съм повече от уверен, че никога не би я споделил!

А и никак не ми се иска да вярвам, че един ден ще се поздравяваме за светлия празник по този начин: „- Христос воскресе!“, а отговорът ще бъде: „- Воистина го споделих!“.

текст: Марио Трифонов
снимка: Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)