afghanistan_exit_10_17_2012

Войната в Афганистан: 16 години, провал на САЩ, жертви и $680 млрд

19 ноември 2017

Военната операция на САЩ в Афганистан е струвала досега на Вашингтон почти 680 млрд. долара. Това съобщи в петък изпълняващият длъжността генерален инспектор на Пентагона Глен Файн. До сега не бе правено обобщение на тази цифра и размера й определено стресна обществеността. Противниците на войната веднага получиха възможност да говорят за това, че сумата е огромна и е следвало да бъде насочена към американското общество, че няма нужда Америка да воюва зад граница и т.н.

3rd_Battalion,_3rd_Marines_-_Afghanistan

Общо от 2001 година насам пък Конгресът е отделил 1,6 трилиона долара по операции в Ирак, Афганистан и други страни”, допълни той. Да припомним, че  САЩ започнаха военната си операция в Афганистан на 7 октомври 2001 година. Тогавашният президент на страната Джордж Буш-младши аргументира решението си с необходимостта да се унищожи групировката „Ал Кайда”, която месец по-рано – на 11 септември – извърши атентата над Кулите близнаци в „Ню Йорк” и уби 3 хил. човека.

2001_War_in_Afghanistan_collage_3

Освен това държавният глава си бе поставил още две цели – да свали от власт талибаните, които приютиха „Ал Кайда” и да спомогне за въвеждането на демократичния режим в Афганистан, както и да гарантира, че терористите никога повече няма да могат да живеят отново на територията на тази страна. 16 години по-късно САЩ не са успели да постигнат нито една от тези цели. 

091116-F-9351O-110

Понастоящем американският контингент в Афганистан включва 14 000 войници. Те се подпомагат от около 7 хиляди войници и офицери от държави от НАТО и други коалиционни партньори. Въпреки това по последни данни талибаните в Афганистан контролират почти 57% от районите в страната. „Към края на август, 54 от общо 403-те области в Афганистан са попаднали под контрола или влиянието на талибаните. Те са с 9 повече, отколкото през февруари. Съответно, броят на областите, които са в пълен контрол на правителството, към момента са около 231″, заяви днес Файн и уточни, че в още 120 области ситуацията остава неясна.

Без да са пресилените твърденията на противниците на военното поведение на САЩ в региона,  войната в Афганистан е на път да приключи за САЩ така, както и тази във Виетнам. След множество жертви и 680 млрд. долара. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)