ikari

Връчват „Икар 2016″ на световния ден на театъра

26 март 2016

В неделя, 27 март от 19 часа в Народен театър „Иван Вазов“ актьорът Валентин Ганев ще открие 42-рата официална церемония по връчването на Национални награди за сценично изкуство ИКАР 2016. Най-високите постижения в театъра за 2015 ще бъдат отличени в категориите главни и поддържащи женски и мъжки роли, сценография, дебют, майсторско техническо осъществяване.

В дългоочаквания гала-спектакъла по повод церемонията ще участват артисти от Софийска опера и балет и фондация „Дарина Такова“. Ще прозвучат още изпълнения на оперната певица Мила Михова, Валентин Ганев и Слав Бистрев и др. Режисьор и сценарист на церемонията е Стоян Радев, а сценографията е дело на Мира Каланова. Сред номинираните са спектакли и творци от Драматичен театър – Габрово, Драматичен театър – Хасково, ТМПЦ-Драматичен театър „Ст. Бъчваров“ – Варна, куклените театри от Сливен, Бургас, Варна, както и независими и частни продукции и копродукции.

lsa

От столицата са номинирани спектакли на Народен Театър „Иван Вазов“, Национален Дворец на културата, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Театър „София“, Малък Градски театър „Зад канала“, Театър „Възраждане“, Театрална работилница „Сфумато“, независими спектакли на алтернативни сцени като Френския институт, Център за култура и дебат „Червената къща“, копродукции и др. Наградата за изключителен принос към българския театър тази година се присъжда на актрисата Илка Зафирова.

Наградата за чест и достойнство ще бъде връчена посмъртно на актьора Петър Попйорданов – Чочо. Професор Надежда Сейкова и професор Николина Георгиева пък ще получат Икар за значимия им принос като преподаватели в Националната театрална академия. Цирковите артисти Иво Сивков и Мария Косореприкова ще бъдат отличени за принос към цирковото изкуство. Сред останалите номинирани артисти се нареждат имената на режисьорите – Маргарита Младенова, Явор Гърдев, Крис Шарков, актьорите – Леонид Йовчев, Стоян Радев, Александър Хаджиангелов, Валентин Ганев, Владимир Пенев, Христо Петков, актрисите – Анастасия Лютова, Гергана Змийчарова, Луиза Григорова, Весела Бабинова, Радина Кърджилова, Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Стефка Янорова и др.

teatur

За Икар за дебют ще се състезават актьорите Ангел Калев и Любомир Желев, Боряна Братоева и Мила Люцканова, Стелиан Радев, както и музикантът Мартиан Табаков. В надпреварата за сценография участват Марина Райчинова, Никола Тороманов и Чавдар Гюзелев. При авторската музика номинирани са Емилиян Гацов – Елби, Константин Цеков и Петя Диманова. В категорията драматургичен текст съревнованието е между Малин Кръстев, Георги Тенев и Десислава Гаврилова. Посрещането на номинираните творци на червения килим пред театъра ще започне в 18.15 часа. Съорганизатор на Софийски театрален салон „Икар“ и официалната церемония на 27 март е Столична община. Той е част от Календара на културните събития за 2016 г. и е подкрепен от Министерство на културата, Национален дворец на културата и др.

Очаквайте разширен репортаж от събитието по In LIFE TV!

Снимки: Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Kab-so.com и President.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)