Връчиха наградите „Аскеер“ за 25-ти път

25 май 2015

С гвардейска музика, празнично настроение и пролетен дъжд започна XXV церемония по връчването на наградите „Аскеер“. Тя завърши също празнично, след като почете труда на театралите. Тържествената вечер на 24 май събра в театър „Българска армия“ едни от най-големите театрални дейци.

Йоана Буковска и Нети, които посрещаха гостите, пожелаха на всички хората на културата и изкуството да са здрави, енергични и вдъхновени, защото това са единствените неща, които ни крепят. „Да обичат повече българския театър и да се гордеят с него“, пожела актрисата Антоанета Добрева – Нети.

Номинираният за водеща мъжка роля Герасим Георгиев-Геро бе лаконичен. Той каза, че се чувства идеално, ще се забавлява и ще спечели най-добрият. А на хората на културата пожела повече култура.

IMG_0421

„Днес е най-хубавият празник. Честитя на всички деня на Св. Св. Кирил и Методий. Винаги е приятно да бъдеш номиниран и то от колеги. А сред номинираните за водеща женска роля има много добри актриси“, каза Илка Зафирова, която бе отличена по-късно в категорията „Най-добра актриса“.

IMG_0448

„Освестяване“ пък пожела актьорът Стефан Мавродиев, който тази вечер също получи статуетката. Мавродиев каза, че конкуренцията е много силна, а най-големите му съперници са от неговия театър – Младежкия „Николай Бинев“.

Драматургът Елена Алексиева на свой ред заяви, че досега културните дейци се справят въпреки всичко и им пожела да продължават в същия дух. Според нея ще дойде и денят, в който ще се справят така както трябва. Тя бе номинирана в категорията за най-добър драматичен текст.

IMG_0591

„Аз много съм си обичал публиката и съм получавал много обич от нея“. С тези думи носителят на „Аскеер“ за цялостен принос професор Стефан Данаилов се обърна към присъстващите на тържествената церемония за връчването на театралните призове. „Аз вярвам в България и вярвам в това, че българският театър ще го има напук на всичко“, каза големият български актьор и педагог. Той разказа, че и двата „Аскеера“, които получава идват при него в труден момент. Първият – в началото на 90-те, когато изпада в политическа и творческа криза, и вторият – сега, когато „от бодряк и оптимист се превръщах в човек, който си задава по-серизни въпроси. Вярвам, че и този „Аскеер“ ще ми помогне“, каза Стефан Данаилов.

Обичаният актьор бе посрещнат с бурни аплодисменти.

IMG_0436

На XXV церемония с „Аскеер“ за поддържащата женска роля бе отличена не една, а цели шест актриси. Така, в духа на споделената работа, спектакълът „Къщата на гнева“ донесе отличия на Донка Аврамова – Бочева, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова, Яна Кузова и Жана Рашева. Постановката получи награда и в категорията „Най-добро представление“.

IMG_0532

Номинираният и за водеща, за поддържаща мъжка роля Стефан Мавродиев, бе награден само във втората категория, а „Аскеер“-ът за водеща мъжка роля отиде при неговия колега от Младежкия театър „Николай Бинев“ Герасим Георгиев – Геро. С типичното си чувство за хумор той заяви, че е станала някаква грешка. Подобна бе и реакцията на неговия екранен партньор и колега Малин Кръстев, който получи наградата за съвременна българска драматургия. „Ужас!“, възкликна той, излизайки на сцената. „Аскеер“-ът за водеща женска роля пък прегърна Илка Зафирова за ролята си на Госпожа Клайн в едноименния спектакъл.

IMG_0560

Наградата за най-добра режисура отиде при Теди Москов за „Каквато ти ме искаш“. Спектакълът получи статуетка и в още две категории – за костюмографията на Свила Величкова и за сценографията на Чавдар Гюзелев.

„Аскеер“ за изгряваща звезда грабна Радина Думанян, а Христо Намлиев бе определен за най-добър театрален композитор. Тържествената церемония почете и големия български драматург Валери Петров, който ни напусна през лятото на 2014 година. /БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)