Снимка: Kab-sofia.bg

Връщат лъва от Войнишкия мемориал на мястото на паметника „1300 години България“

09 юли 2017

След като вече започнаха ремонтните дейности по демонтирането на  „1300 години България“ пред НДК, стана ясно, че Столична Община има идея да възстанови на негово място премахнатия през 70-те години Войнишки мемориал.Именно паметникът на I и VI пехотен полк, известен като „Паметник на загиналите във войните през 1885, 1912-1913 и 1915-1918 г. от Първи и Шести софийски полкове“ бе разрушен тогава, за да бъде издигнат на негово място монументът на Валентин Старчев.

Войнишкият мемориал пред НДК/снимка: Lostbulgaria.com

Войнишкият мемориал пред НДК/снимка: Lostbulgaria.com

На старото място ще бъде върнат и символът на мемориала – гигантският каменен лъв, под чиято лапа е положена карта на „Санстефанска България“. В момента скулптурата се намира пред централния вход на Военно-историческия музей, като се предполага, че фигурата ще бъде преместена далеч по-скоро в сравнение с възстановяването на целия комплекс на войнишкия мемориал. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов разкри, че за него вече е бил проведен конкурс, но никой от кандидатите не е събрал достатъчно точки и затова ще се състои нов такъв.

Демонтирането на паметника "1300 години България" вече е в ход/снимка: In Life

Демонтирането на паметника „1300 години България“ вече е в ход/снимка: In Life

Иначе тогавашният Мемориал е представлявал скулптура от три стени (с размери 21 метра широчина и 11 метра височина) в П-образна форма, върху които са били монтирани плочи с имената на загиналите.Все още няма яснота дали ще се търси идентичен външен вид или визията ще е изцяло модернизирана.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)