Левски

Всеки може да се сдобие с джобното тефтерче на Васил Левски

05 февруари 2019

Всеки вече може да се сдобие с личното тефтерче на българския национален герой Васил Левски (1837–1873). Възможно е, защото преди дни на книжния пазар се появи „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски”. Книгата се издава съвместно от издателство „Изток-Запад“ и Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Представлява критично издание със специален увод, разчитане, обяснителни бележки и справочен апарат от Кирила Възвъзова-Каратеодорова, Здравка Нонева и Виктория Тилева.

Корицата на „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски” (Изток-Запад, 2019)

Корицата на „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски” (Изток-Запад, 2019)

За книгата от издателите:

Между юбилейните издания особено място заема предлаганата на всички почитатели на Левски – а това значи на целия български народ – публикация на личния бележник (джобното тефтерче) на Апостола. Тя е ценна не само с това, че е посветена на един наистина уникален възрожденски паметник (тефтерчета с подобно съдържание има само в архивите на Раковски и Ботев), но и защото е първото научно-критично обнародване на бележника като самостоятелно издание. И веднага трябва да се отбележи, че тефтерчето на Левски досега е издавано изцяло два пъти, но включено като част от сборници, посветени на документалното наследство на Апостола. Не са малко и фрагментарните публикации на по-големи или на по-малки части от бележника, обнародвани в популярни издания.

Вижте още: Откриха бюст-паметник на Васил Левски в Луковит

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)