zx860y484_3285696

Всички български ученици в Международната олимпиада по биология се върнаха с медали

23 юли 2018

Всички български ученици, които участваха в Международната олимпиада по биология, провела се в Иран, се върнаха с медали, което се случва за пръв път в осемнадесетгодишната история на надпреварата, съобщиха от Сдружение на олимпийските отбори по природни науки. Единадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Здравко Иванов спечели сребърен медал, а Виктор Георгиев (12 клас), Ваня Миланова (12 клас) и Иван Георгиев от Националната природо-математическа гимназия са с бронзови отличия.

Четиримата са подготвяни от Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.

zx780_3285697

Всички български ученици в Международната олимпиада по биология се върнаха с медали

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят, а България е една от шестте страни основателки през 1989 година. Страната ни изпраща своя делегация още от самото начало, традиционно се представя на високо ниво и до началото на годината беше спечелила 5 златни, 11 сребърни и 43 бронзови медала, както и 1 почетна грамота. Най-добри резултати досега България имаше през 2017 г.

Следващата международна олимпиада по математика ще се проведе през юли 2019 в Сегед, Унгария, а през 2020 година е ред на Нагасаки, Япония.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)