mother and little daughter looking at touch pad in plane

Всички екрани нанасят сериозни вреди на бебетата и на малките деца

02 юни 2017

Специалисти по детско здраве и развитие алармират общественото мнение за сериозните вреди, които нанася прекомерното излагане на излъчване от всякакви видове екрани: смартфони, таблети, компютри и телевизори. Това се казва в публикация на вестник „Монд“, цитирана от БГНЕС.

„Ние приемаме много малки деца, стимулирани предимно от екраните, които на 3 години, не гледат човека, който им говори, не комуникират, не говорят, не комуникират с околните и са или твърде възбудими, или твърде пасивни“.

Според специалистите при такова излагане влиянието на електронните екрани, мозъкът на бебето не може да се развива нормално. Става въпрос за два механизма – неволно привличане на вниманието и „откраднато“ време, което би трябвало да се използва за опознавателни дейности.

Вижте още: Психологът Росица Георгиева:  Чрез агресията децата изразяват липсата на любов

Напоследък при деца без никакви неврологични заболявания, се наблюдава забавяне на развитието на речта и на развитието на детето като цяло. Специалистите сравняват тези симптоми с подобни при деца, които страдат от различни форми на аутизъм. Крайните проявления са липса на говор при 4-годишно дете, проблеми с концентрацията, проблеми с общуването, необичайно жестикулиране и др.

„Детето е в непрекъснат контакт с екрана: директно – когато гледа в него и индиректно, когато екранът е включен и се намира някъде в стаята, например, когато родителят чете нещо на компютъра или на смартфона си, или гледа телевизия“.

снимка: shopify.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)