Всичкото бъдеще на света на Биенале Венеция 2015: Арсенале

31 юли 2015

All the World Future! Това е мотото на 56-тото издание на Биенале Венеция – Световното арт събитие на лятото, Олимпиадата по Изкуство, Авангарда на Изкуството, Родилен дом на тенденциите в Изкуството… Което и определение да изберем за арт форума – все ще е вярно! То се провежда в града на каналите от 1895 година насам, а магичният град в лагуната осигурява неповторим декор за голямото представление.

IMGP4462

Заинтригувани от това – какво ли е да преживееш Венеция в комбинация с най-доброто от световното изкуство, екипът на In LIFE  е на мястото на събитието. Биеналето се разгръща в два емблематични за Венеция района: Giardini di Castello – парк, създаден от Наполеон, в който се разполагат павилионите на отделни страни, а кураторските изложби - в Arsenale. В самата идея на биеналето е заложена свободата на представяне на всички нива – има национално участие – в представителните павилиони, има кураторски проекти – в Арсенале, и множество представяния на отделни галерии с малки проекти, ретроспекции и автори, разпръснати из целия град.
89 държави и 136 художници под надслов Всичкото бъдеще на света, а кураторът за пръв път е африканец – нигерийският  критик и писател Окуиуи Енвейзор.

DSC_0214

Започваме с Арсенале…

Идеята да се поднесат артистичните инсталации и произведения на изкуството в бивши докове и пристанищни пристройки, сама по себе си веднага повдига интригата и очакванията. И наистина, тухлените зидове се оказаха прекрасен декор за артистичните приказки, които се разказваха една след друга.
Изкуството създава илюзии, променя атмосфера, обгръща с  магии, възбужда  усещане за светлина и цвят, провокира най-скритите и съкровени желания и мисли, съхранява лудостта, предизвиква възхищение, или усмивка, или гняв, протест, светлина…
Може да те преобърне до сълзи и да ти даде неповторима жажда за живот.
Изкуството е онова, което те оставя без думи.

DSC_0103

От светлинната игра на ножове с важните чувства в живота на американеца Брус Нюман,

DSC_0151

през пречупените светлини и усещания в павилиона на Китай, ураганът от цветове в платната на германката Катарина Грос,

DSC_0173

бунтарската инсталация на Русия, преразказана с дрехи,

DSC_0303

чувствените пластики на Аржентина,

DSC_0382

до уникалната LED екранна портретна игра на Кутлуг Атаман от Турция.

DSC_0337

И всичко това озвучено от самосвирещо пиано.

DSC_0247

Успяваме да изброим само няколко акцента. Но вие  гледайте ексклузивните ни филми и представянията на отделни инсталации по In LIFE TV, защото наистина има какво да се види.

Тази година за първи път попадат и държави като Гренада, Мавритания, Монголия, Мозамбик и Сейшелите, но.. .България не участва във Всичкото бъдеще на света. Не само, че няма да скрием огорчението си от този факт, а тъкмо обратното: твърдо сме решени да започнем „говоренето“ за това. Но това предстои, а сега – забавлявайте се със  световното арт представление Биенале Венеция 2015 Арсенале! Докоснете се до една истинска магия…
In LIFE за вас от Биенале Арсенале 2015!

репортери: Деси Цонева и Деси Барбукова
редактор: Валерия Симеонова
оператор: Кунчо Поляшки
снимки: Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)