Всичкото бъдеще на света не включва България

Всичкото бъдеще на света не включва България

03 август 2015

Честно казано,  свикнала съм с новината, че България, обикновено не присъства на големите събития по Планетата ни, че пак не сме на Европейско или Световно по футбол или други форуми, но отсъствието на България от най-престижното събитие за Изкуство – Биенале Венеция, вече ми идва в повече. Биенале Венеция е своеобразна Олимпиада по изкуство, тя е форумът на който се раждат и представят тенденциите и посоките на световната артистична мисъл и общност. Присъстват традиционно всички големи сили, но също така и страни като Гренада, Мавритания, Сейшелите, Македония, Унгария, Индонезия, Мозамбик, Грузия, Словения. Даже и Косово! А България – НЕ! „Всичкото бъдеще на света“ – тазгодишното мото на Биеналето…не включва България. Ние просто изобщо не участваме в това бъдеще!
Моля да ме извините за леката циничност, че ще придружа мнението си със снимки от представянето на Англия на Биенале Венеция 2015, но кадрите ми се струват ужасно подходящи. Пък който иска, да слага „червена точка“!

Всичкото бъдеще на света не включва България

Наистина не разбирам как е възможно подобен форум да убегне от вниманието на Министерство на Културата и изобщо управляващите!? Ама защо ли не съм изненадана! Те са твърде заети с подреждането на сладки служби и клиентелистко разпределение на жалките бюджети в тази област. А после искаме да градим лице на България, искаме да имаме културен облик пред света… Язък за цялата ни 1300 годишна история! Язък за креативните и невероятни наши автори, които не могат и да си помислят за възможността да бъдат представени на подобаващо ниво.

И така. Разхождаме се с дъщеря ми из павилионите на страните и на кураторските секции – кои по-мащабни, кои по-скромни, но 87 държави присъстват. Дъщеря ми ме разпъна на кръст, защо България не е тук и аз не успях да сглобя никакъв отговор. Но си направих труда да проуча в онзи  Google, дето знае всичко и ето на какво се натъкнах: до сега България е участвала само 4 пъти на Биеналето, последно през 2011 година с авторите художниците Греди Асса, Павел Койчев и Хубен Черкелов. Ей, какви скандали са били…То защо са те, а не другите, то пък кой бил решил, пък съюзи пишат протестни писма, излъчват се експертни групи, разследва се защо точно тези автори…Съжалявам за жаргона, но „нервите ме заболяха“!  От всичко разбрах само едно – че ако има Биенале по злоба, не само, че първи ще участваме като държава, но и ще държим най-големия павилион! 

А после прочитам, че има работна група по изготвяне на проект за регламент, регулиращ националното участие на България във Венецианското биенале, която е публикувала основните резултати от своята работа, как предложенията могат да бъдат обсъдени, подобрени и евентуално легитимирани от съответните държавни институции в бъдеще, за да станат основа на дълготраен ангажимент с ясни параметри и устойчиви условия… Ей това го прочетох на дъщеря ми и отговорът и бе повече от ясен: „Моляяяя?!“

Ами…това е! Всичкото бъдеще на света бе във Венеция, а нашето – не! Дали пък не сме прави, че не участваме- голяма работа, че ни няма в бъдещето! Нали сме на челни места по битова престъпност, нездравословен начин на живот, бедност, безперспективност, диабетно болни… Сега пък и с Биеналета ще се занимаваме! Какво от това, че съвременното изкуство е новата религия, какво от това, че имаме 1300 годишна история и хиляди успели българи… Успели, ама зад граница! Защото нашата граница е ужасно издълбана, тя е в отношенията ни и в дребнавото мислене. И никой не ни я е поставил – ние сами се ограничаваме всеки ден и чертаем поредните разделения. Разделения и от бъдещето на света, в което, ако продължаваме така, все повече няма да ни има. Всеки ден сами си изграждаме поредния визов режим!

Съгласна съм с факта, че Биеналето във Венеция е търговско дружество и присъствието на този форум изисква финансов ресурс. Факт. Ама е във Венеция – не е във Филипините, например, че да е толкова далечно и сложно да се организира. Знам също, че никога няма пари. Ама да вземем да питаме македонците, например как са намерили средства, че да присъстват? Или Косово – и тях да питаме!

Разберете ме, моля, колко съм ядосана! Защото не искам да повярвам, че нямаме бъдеще! Защото не искам да виждам толкова нагло и фрапантно отсъствие на собствената ми държава, защото не знам какво да обясня на дъщеря ми, а се опитвам да я възпитавам в патриотизъм, защото…Да, и защото престоят поредните избори!

В заключение ще кажа само едно: искам България да присъства на Биенале 2017! Искам да говорим за това и да го направим възможно! IN LIFE Медия започва да работи за тази кауза! Докато не успеем!

текст: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)