„Възвишение“-то на българското кино

07 ноември 2017

Три години и половина. Толкова време й е било нужно на идеята романът „Възвишение“ на Милен Русков да се превърне в кино.  Време, в което режисьорът Виктор Божинов и за миг не е спирал да работи по едни от най-успешните български сериали като „Под прикритие“, „Връзки“, „Столичани в повече“ и др.

TON_6818

режисьорът Виктор Божинов

Историческото време, в което се развива действието във „Възвишение“ е Възрожденско. Годината – 1872-ра.  В рамките на една година (горе-долу и толкова време са отнели и снимките на филма) главните герои Гичо (изигран от брилянтния Александър Алексиев) и бившия овчар Асенчо (в ролята – невероятния куклен актьор Стоян Дойчев) са натоверени от главатаря на бандата им Димитър Общи ( Филип Аврамов)  с нелеката задача да предадат  писмо на неуловимия Левски. Историята  всъщност е смесица от исторически факти и художествена измислица. Търсенето на митичния революционер се превръща в истинско приключение и изпитание за двамата, в което понятието за народ, вярност на една идея, свободата и любовта към родината се размиват  и подлагат на съмнение.

TON_6807

художникът по костюмите Мина Кайе

Във филма специално участие взимат титаничният Васил Михайлов, Захари Бахаров, Юлиян Вергов, Димитър Рачков, Малин Кръстев, Параскева Джукелова. 
Художник по костюмите е Мина Кайе, оператор – Антон Бакарски, а по сценария са работили самият Милен Русков и Нели Димитрова.
Още за това как се е родил филмът и какво могат да очакват зрителите от утре по кината, вижте в интервютата, които режисьорът Виктор Божинов и художникът по костюмите Мина Кайе, предпремиерно дадоха специално за InLife.

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Анотн Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)