„Въздесъщият“ триумфира със „Златна роза“, Татяна Лолова със специален приз

11 октомври 2017

35-ят юбилеен фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ в морската ни столица приключи, а ние спокойно можем да заключим, че възходът на родното ни кино продължава.

Тази година филмът, който направи фурор и спечели 5 награди, сред които Голямата награда за пълнометражен филм е „Вездесъщият“, в лицето на продуцентите Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Георги Димитров – Мирамар филм, режисьора Илиян Джевелеков, сценаристите Матей Константинов и Илиян Джевелеков, оператора Емил Христов. Отличието е присъдено, защото според журито „през окото на вездесъщата камера филмът оголва самотната човешка душа в студения свят на съвременните технологии“, съобщават организаторите.

Носителят на голямата награда „Златна роза“ за пълнометражен филм тази година получава и наградата „Дани Лернер“ в размер на 50 000 евро в услуги в „Ню Бояна филм студиос“ и 5000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект. За „Вездесъщият“ са още наградата на публиката и на Гилдия критика към Съюза на българските филмови дейци. Критиците дават своята награда и на късометражния „Охлюви“ на Албена Пунева. Специалната награда на журито е за „Посоки“ на Стефан Командарев, защото „филмът пресича с болка посоките на българското всекидневие, които водят от драмите на битието към Терминал 1 и 2″. За „Посоки“ е и наградата на акредитираните журналисти.

Златна роза 2017

Наградата за женска роля си поделят Теодора Духовникова – за „Вездесъщият“, и Ирини Жамбонас – за „Посоки“. Отличието за мъжка роля печели Велислав Павлов – за „Вездесъщият. Наградата за най-добър режисьор взема Илиян Метев за филма „Три четвърти“. Специалната награда на град Варна е присъдена на „Врагове“ на Светослав Овчаров, защото според мотивите на журито „възкресява достоверен исторически епизод през затрогващи човешки съдби“. Наградата за дебютен пълнометражен филм получава „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова.

За сценарий е отличен „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги. Сценаристи са Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов. Най-добрият оператор на 35-ия фестивал „Златна роза“ е Ненад Бороевич с филма „И после светлина“ на Константин Божанов. „Златна роза“ за късометражен филм печели „Кораба Слънчоглед 1″ на Васил Горанов – „за кинематографичен взрив, емоционално вълшебство и необуздана дързост“. Продукцията получава и наградата на Съюза на българските филмови дейци.Журито присъжда два диплома – на филма „Дупка“ на Джонатан Хайделбергер – „за нежно разказана история с вълнуващо изведени образи“, и на „Нощите на един самотен вестоносец“ на Андрей Кулев – „за визуално съвършенство“.

Снимка: Официална фейсбук страница

Снимка: Официална фейсбук страница

От пълнометражните филми диплом получава „Лили рибката“ на Ясен Григоров – „за благородните усилия на екипа в трудната област на детското кино“.
На церемонията по награждаване и закриване на фестивала на 7 октомври във Фестивален и конгресен център – Варна голямата българска актриса Татяна Лолова получи специалната награда „Златна роза“ за цялостен принос към българското кино. Призът й бъде връчен от директора на Националния филмов център Камен Балкански.

Кариерата на Татяна Лолова в киното започва в началото на 60-те години на 20-и век и продължава с пълна сила и до днес. Призната в театъра, киното и телевизията, нейната ярка характерност прави ролите й запомнящи се и любими, отбелязват от НФЦ. Обичаната от поколения зрители актриса бе почетен гост на „Златна роза“ и радваше с присъствието и големия си талант варненци и гостите на фестивала. Бронзовата статуетка, която от 1994 г. се връчва на наградения със „Златна роза“ е дело на скулптора Вежди Рашидов. През годините авторът доразвива своята композиция, внася нови елементи и по този начин прави всяка партида характерна и единствена.

"19 секунди с Татяна Лолова"

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)