слуха

Възможно е да се възстанови слуха

08 януари 2019

Човешкият организъм не може да върне загубата на слуха без помощ отвън. На природата обаче е известен механизъм за регенерация, който би позволил решаването на този проблем, посочва Medical News Today, цитиран от „По-здрави днес”.

Такъв механизъм се наблюдава от учените при птиците. Често загубата на слух е предизвикана от увреждане на сензорните клетки в ухото. Те улавят вибрациите и ги трансформират в електрически сигнали, разбираеми за мозъка.

Учените откриват група епидермални растежни фактори, стоящи зад процеса на регенерация. Епидермалният фактор на растежа активира и стимулира стволовите клетки във вътрешното ухо. Характерно за стволовите клетки е способността им да се превръщат във високо специализирани сензорни клетки под въздействието на растежни фактори.

В фокусът на изследването е и особен рецептор – ERBB2. Той се намира на повърхността на стволовите клетки. Специалистите успяват да активират ERBB2. Това задвижва процес, водещ до активиране на стволовете клетки, от които в последствие се образуват специфичните сензорни клетки.

На теория това би върнало на човек слуха. Остава да бъде потвърдено и от практиката.

Вижте още: Повече от час музика на ден е опаснo за слуха

снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)