cherries-2444836_960_720

Възхвала на черешите

26 май 2018

Днес е Черешова Задушница. На този ден на панихидата освен традиционните погача, вино и коливо за “Бог да прости!”, се раздават и череши, откъдето идва и наименуванието на най-почитаната задушница.

Обичате ли череши? Излишно е да се пита! Всъщност кой не обича! Черешата е един от плодовете, с които не се страхуваме да преяждаме и дори  е „главен участник“ в една от най-популярните диети. Добрата новина е, че черешите имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко – без риск да трупаме мазнини.

Черешите, които познаваме, са плодовете на черешовото дърво от вида Дива череша, известна и като Сладка череша (Prunus avium., Rosaceae). Вишната пък е „братовчед“ на черешата, а не неин подвид, противно на общоприетото схващане. Макар доста да си приличат, черешите и вишните силно се различават по вкус. Появата на дивите череши в човешката история се коренят няколко хилядолетия назад във времето. Пътят на черешите към Европа започва от изток. Смята се, че черешите са дошли от средна Азия, която се счита и за тяхна родина. Внесени са в Римската империя един век преди новата ера от древният град Понтус, разположен по онова време в Мала Азия. Седем века преди това черешите вече са култивирани на територията на цяла Азия и проправят пътя си към Елада и Балканите. В древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока са ценили черешите, защото те се усвояват много добре от организма.В Англия черешите пристигат през Средновековието. През епохата на великите географски открития, черешите са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес основни производители на череши за храна в глобален мащаб са страните-членки на Европейския съюз с около 40% от световното производство, следва  Турция с около 13% производство.

Черешите имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко

Черешите имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко

Ето основните предимства на черешите:

1. Черешите укрепват кръвоносните съдове – това показват съвременните проучвания върху техните свойства. Съдържащите се в тях кумарини и оксикумарини  нормализират съсирването на кръвта. Те оказват и общо укрепващо действие на организма;
2. Черешите стимулират метаболизма, благодарение на съдържащите се в тях пров
итамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма;
3. Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика за намаляване на кръвното налягане;
4. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката.
5. Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо;
6. Те активизират също работата на бъбреците…

Черешите са традиционен плод по нашите родни земи и са един прекрасен пролетен подарък на природата. Да похапнем! При това, както вече се разбрахме – без ограничения!

снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)