wolves-2178126_960_720

Вълци от Чернобил могат да пренесат радиоактивни гени в Европа

03 юли 2018

Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да разпространи мутирали радиоактивни гени из Европа, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. Учени от университета в Мисури регистрираха първия случай на вълк, напуснал пределите на забранената зона от 4300 квадратни километра в Чернобил.

Вижте още: 32 години от ядрената катастрофа в Чернобил

След аварията в електроцентралата Чернобил през 1986 г., изоставеният от хората район се превърна в дом на много диви животни, сред които рисове, мишки, глигани и коне. По думите на ръководителя на изследването д-р Майкъл Бърн популацията на сивите вълци в зоната е над седем пъти по-висока от тази в съседните райони.

Учените са проследили движението на 14 сиви вълци, като са им поставили каишки с джипиес. Те са установили, че един от тях е преминал 300 километра отвъд забранената зона. Изследователите уточниха, че не се знае дали животните са заразени с радиация. Според тях обаче този случай на миграция „повдига въпроса за потенциалното разпространение на мутирали вследствие на радиацията гени сред животинските популации в незамърсените райони“.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)