o-KOUACHI-BROTHERS-570

Въоръжени и опасни!

09 януари 2015

Френската  антитерористична полицията в четвъртък се съсредоточи в района, североизточно от Париж, след като двамата братя, заподозрени, че стоят зад нападението и ужасният терористичен акт срещу сатиричния вестник Charlie Hebdo бяха забелязани на бензиностанция в района.

Je suis Charlie

Je suis Charlie

Министър-председателят на Франция заяви, че се страхува от ислямистки екстремисти, след като се осмелиха да убият 12 души и от това, че  биха могли да ударят отново. Два полицейски източника заявиха, че мъжете са били наблюдавани въоръжени в Renault  на бензиностанция на второкласен път в Villiers-Cotterets  на около 70 километра от френската столица. По данни на френските медии мъжете изоставили колата си, а  кметът на съседното Crépy-en-Valois каза, че хеликоптери кръжат над града и района и силите за борба с тероризма се разгръщат масово. Не спира воят и совалките на полицейски коли и камиони в района. Появи се информацията, че са се окупирали в  къща в района, която първоначално не бе потвърдена, но от снимките е видно, че полицията се е съсредоточила вече в сравнително малка зона и по-скоро се очаква именно там да се укриват двамата братя терористи.

FRANCE-ATTACKS-MEDIA-POLICE

Полицай бе убит отново днес  в престрелка в Париж, но източници от полицията не можаха да потвърдят веднага за връзка с убийствата в сряда в седмичник Charlie Hebdo. Това са безпрецедентни ситуации, които бележат най-кръвопролитните нападения на френска земя от десетилетия насам.

Националните лидери от цял свят изразиха своята съпричастност и негативизъм към атентата в Charlie Hebdo, известен със своите публикации за исляма и другите религии. Камбаните на катедралата Нотр Дам звучаха тревожно днес, по време на едноминутното мълчание в деня за Национален траур на Франция. Светът също е съпричастен.

France Newspaper Attack

Въоръжени и опасни !“ Това е полицейският гриф. Полицията пусна снимки на двамата френски граждани с алжирски произход, които  все още са на свобода: братя  Куаши, на възраст 32 и 34. Разочарованието е в това, че всъщност и двамата са били под обсега на службите за сигурност. Третият заподозрян за кървавия атентат 18-годишен мъж се е предал в полицията в Шарлевил-Мезиер, близо до границата с Белгия. Твърди, че бил на училище в момента на нападението.

10896964_10152560911261636_9159858456623239943_n

Напълно нормално и обяснимо,  френската полиция затяга сигурността на транспортните възли, религиозни обекти, медийни офиси и магазини. Психозата съответно генерира  непотвърдени съобщения за наблюдения на нападателите, а полицията е увеличила присъствието си на входните пунктове в Париж. Полицейски източник заявява, че не подценяват нито една информация, дори било тя и в резултат на масовата психоза. Министерството на отбраната съобщи, че е мобилизирала и над 200 войници от парашутите  полкове в цялата страна до Париж, а броят на военните патрули по улиците на столицата е над 850.

Франция отреди днешния 8 януари за Ден на траур за журналисти и полицаи застреляни от терористите. Френският трикольор бе свален на половин мачта. Десетки хиляди участваха в бдения в цяла Франция в сряда, за да защитят свободата на словото, мнозина носят значки с надписа  JE SUIS CHARLIE в подкрепа на вестника и на принципа на свободата на словото. Нападението повдигна въпроси за сигурността и в други държави по целия западен свят и извън него. Мюсюлмански лидери осъдиха стрелбата, но някои са изразили опасения от засилване на анти-ислямска чувство в страни с голямо мюсюлманско население. Мюсюлманският съвет на Франция призова всички френски мюсюлмани да се присъединят към едноминутноот мълчание и заяви, че е изискал от  „всички имами във всички джамии на Франция да осъждат насилието и тероризма, от където и да идва по най-силния възможен начин.“

o-KOUACHI-BROTHERS-570

Кои са издирваните?

Шериф Куаши е познат на службите на реда и сигурността. Той е лежал 18 месеца в затвора по обвинение в престъпно сдружение, свързано с терористични структури през 2005 г. Той е част от ислямистка клетка, която  привлича френски граждани от джамии в източната част на Париж, за да отидат в Ирак и  да се бият с американците. Той и брат му щурмуваха офисите на списанието Charlie Hebdo в сряда и убиват от упор журналисти, включително и основателя и настоящ главен редактор с  викове „Аллаху акбар!“ (Бог е най-голям). Ето и първите ужасяващи кадри на Le Monde от окървавеният офис на списанието…

B61D35ZCIAAx9XC

След това те избягали с черна кола, крещейки, според един свидетел, че те са „възмездието  за пророка.“

B6yDBNJCIAA_jAr

Charlie Hebdo публикува множество карикатури осмиващи  пророка Мохамед. Джихадисти нееднократно он-лайн предупреждават изданието, че ще плати за своите подигравки. Адвокатът на Charlie Hebdo Ричард Малка обяви, че  вестникът ще бъде публикуван следващата сряда с един милион копия в сравнение с обичайния си тираж от 60 000. Изданието излиза само в сряда.

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)