Върбови клонки и озеленени покриви – посрещаме Цветница с Иван Мустаков

05 април 2015

Цветница е! Един от най-обичаните християнски празници тази година се пада в началото на месец април, който пък е Световен месец на ландшафтната архитектура. Пролетта е вече тук, природата се събужда, а с нея и надеждите на хората за един по-добър и красив свят. В съвременния живот на градския човек, най-добрият посредник между него и природата е именно ландшафтната архитектура – една мултидисциплинарна наука, изкуство и професия.

Иван Мустаков

Иван Мустаков

На Цветница ви срещаме с ландшафтния архитект на Landscape Design Studio – Иван Мустаков, за да разкаже повече за спецификата на работата си. Мястото за нашия разговор е сградата Sofia Airport Center, където всичко, включително покривното пространство, е озеленено, а градина има дори над подземния паркинг. Основен виновник за всичко това са професионалистите от Landscape Design Studio – една от водещите компании за ланшафтна архитектура в България.

392535f3344fc9cebbecc4b6d1b7b692a13da5d0c9d11852b5f57b5c41bb8771

И ако си мислите, че работата на тези архитекти се свежда до това да решават къде да има храст и къде тревичка, помислете отново! Защото ландшафтната архитектура е всичко, с което се сблъсквате след като излезете от входната врата – открити пространства около сгради, обществени площади и пешеходни зони, привлекателни паркове, богато озеленени жилищни комплекси, частни градини и резиденции, зоопаркове и много други. Тя е навсякъде около нас и успешно съчетава дизайн, изкуство и наука.

DSC_0212

Днес все по-често се говори за зелени квартали и градове, за устойчивост на средата и зелено строителство, за това колко е важно средата, която обитаваме да бъде максимално комфортна и природосъобразна и да остане такава и за поколенията. Ключова роля в разработването и постигане на тези концепции има ландшафтната архитектура, която има за цел да се приспособи природната среда към практическите потребности на човека чрез съчетаване на естетизираната градска и извънградска среда с решаването на различни екологични проблеми, предизвикани от урбанизацията.

DSC_0609

Ландшафтната архитектура е много скъпa част от устройствения и инвестиционния процес на териториите, която на пръв поглед няма реална монетарна възвръщаемост на инвестицията. Но в дългосрочен план добре планираното и богато озеленено пространство възвръща своята инвестиция многократно, чрез редица ползи като по-висока производителност на труда, по-ниска престъпност и по-ниско ниво на хроничните и психични заболявания. Ползи, които водят и към решаване на някой от най-наболелите въпроси, стоящи пред съвременния свят – климатичните промени, ограничените природни ресурси, недостига на питейна вода, нарастване на населението и сръх урбанизацията.

_DSC0364

За финал на нашата среща, тъй като символът на празника Цветница е клонче от току-що напъпила върба, г-н Мустаков лично ни отряза няколко клонки, символизиращи пробуждането на природата и растителността. Честита Цветница!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)