Пейката на Славейкови

Върнаха пейката на Славейкови на площада, пускат и фонтана

01 юни 2019

Бронзовата пейка с Петко и Пенчо Славейкови беше върната на мястото й на едноименния площад „Славейков“ в центъра на София, след като бе приключено с реставрацията. Този път към нея е добавена и сянката на прочутите ни творци, макар че столичани коментират, че определено и при нея е спестено откъм изработка. Иначе бронзовата творба е изработена по проект на архитект Станислав Константинов и скулптора Георги Чапкънов.

Фонтанът на площад Славейков

Изцяло е възстановен е фонтанът, който ще бъде пуснат след въвеждане в експлоатация от главния архитект на Столичната община.  Сега той е в първоначалния си вид си от 30-те години на 20 век и се различава от визията, с която бяха свикнали местните отпреди 15 години. Все още се чака решение на проектанта за чешмата и кафе-павилионите, които ще бъдат поставени в градината на „Свети Седмочисленици“.

В началото на април разширеният експертен съвет по устройство на територията възложи смяна на ограничителите на трамвайното трасе. Гранитните ограничители ще бъдат подменени с чугунени боларди. Демонтажът и монтажът ще бъдат извършени допълнително безплатно от изпълнителя.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)