1500819916-1

В Арбанаси подобриха рекорда на Гинес за най-масова сватба

24 юли 2017

Близо 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси за кулминацията на събора “Болярска среща“ – автентичната северняшка сватба. Събитието подобри рекорда на Гинес от преди 2 години за най-масова сватба. Георги Георгиев и Ива Янчева се врекоха в любов пред хиляди българи, съобщи БНР. Бракосъчета ги кметът на Велико Търново Даниел Панов. Ива и Георги се запознали преди време на историческа възстановка. Влюбили се и предложението за брак не закъсняло.
Да има повече млади хора, които да ни връщат към нашата българска идентичност, пожела кметът. Младоженецът призова гостите: „Пазете рода български, пазете традицията, помнете историята и се учете от нея“. Гост на сватбата беше и отец Иван от Нови хан.

„Надявам се, че с тези събори, ще успее да се възвърне духът на българина. Неописуемо е тука. Много съм горд, че съм българин. Няма нищо по-хубаво от това да съхраним българското“, заяви той.

Булката

Булката

Заради общата си любов към традициите и фолклора обаче двамата младоженци категорично решили, че ще вдигнат голяма българска сватба, която ще бъде съпровождана от всички обичаи и ритуали, с които навремето прадедите им се женели. Затова и всички гости на сватбата им са били облечени с народни носии. Сватбеното тържество се е провело на арбанашките поляни, където вместо маси за гостите са били опънати месали, а младото семейство ги посрещнало с традиционни български гозби. Не са случайни и изпълнителите, които пяли на сватбата. 

данни: БНР, blitz.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)