Нова земя

В архипелага Нова земя се образува още един остров

14 февруари 2018

Младежка междурегионална проектна група в Русия, работеща под ръководството на компанията „Рисксат“, е открила нов остров, образувал се при топенето на ледник в архипелага Нова Земя, съобщава „Роскосмос„.

Осровът край ледника Вилкицкий -южен е открит от учениците Артьом Макаренко и Валерий Сенко, изучаващи снимките на Арктика със снимки на спътниците „Канопус- В“, Landsat-7/8 и Sentinel-1/2. 

По данни на мониторинга островът се е образувал през декември миналата година, когато фронталната част на ледника Вилкицкий е остъпила, а ледената връзка съединяваща острова с ледника се е разрушила. Размерите на новия остров са 410 на 780 метра, площ — 0,19 квадратни километра, координаты — 75°34’06.67″ северна ширина и 58°17’52.2″ източна дължина.

Това не е първото откритие на руски ученици в архипелага Нова Земя. През 2016 участници в космически проект в „Артеке“, организран от „Роскосмос“, откриват нов остров в залива на ледника Визе.

Както отбелязва Роскосмос, образуването на такива острови говори за ускореният процес на топене на ледниците в Нова Земя. По изчисленията на учениците, от 2001 до 2015 г. средната скорост по съкращаване площта на ледниците се е увеличила два пъти в сравнение с периода от 1959 д0 2001 г.

източник: РИА Новости

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)