Antique-theater-plovdiv

В Брюксел обявяват Пловдив за евростолица на културата през 2019 г.

19 май 2015

Днес Съветът на министрите на Европейския съюз на свое редовно заседание ще утвърди официално Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 година. Кандидатурата на Пловдив бе одобрена през септември миналата година от международно жури, в конкурса участваха и София, Варна, Велико Търново, Русе и Бургас. На заседанието днес ще присъстват българският еврокомисар Кристалина Георгиева, кметът на града Иван Тотев, представители на фондация „Пловдив 2019″, които работиха за утвърждаването.

Мотото, под което Пловдив участва в надпреварата, е “ Заедно“, а инициативата да се избира Европейска столица на културата датира от 1983 година, когато Мелина Меркури, министър на културата в Гърция тогава предлага идеята. Целта е да се подкрепи и засили културния обмен в Европейския съюз.Първата Европейска столица на културата е Атина през 1985 година. През 2010 година се учредява наградата „Мелина Меркури“ с финансова стойност от 1.5 млн евро, а от 2011 година титлата се поделя между два града едновременно.

Всички градове, които участват в инициативата, предлагат културна програма, отговаряща на специални критерии. Един от най- важните е съпричастността на жителите на града към представянето. Програмата не се отнася само за годината 2019 в случая, а за целия период до нея включително. Одобряването на кандидатурата също става след осъществяването на културна програма. За домакинството си на Европейска столица на културата Пловдив ще получи от държавата 20 млн. лв. поетапно. За тази година са предвидени 1.5 млн лв. На 23 май градът ще отпразнува официално удостояването си за тази престижна титла. От тази година денят влиза и в официалния празничен календар на Пловдив./БГНЕС

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)