0000197867-article3

В Гърция положението е драХматично

03 юли 2015

Още преди да бъде проведен референдума и да са ясни резултатите от него, първите банкомати вече са празни“, пише британският The Times, като се позовава на високопоставен служител.  „Това може да се случи до 80 часа“, казва той. Днес, както и през изтеклите три дни продължава напливът към банки и банкомати. До петък пенсионерите, които нямат банкови кредитни или дебитни карти, могат да теглят пари от сметките си – но до 120 евро. Те се тълпят на гишетата на  откритите хиляди банкови клона в цялата страна, но се обслужват по азбучен ред. Въпреки, че това не се спазва, хора със здравни проблеми се обслужват приоритетно, отбелязва News.in.gr.

Според различни източници в Гърция са останали около 1 млрд. евро за банкоматите, като при сегашния темп дори при тези ограничения след няколко дни банкоматите ще пресъхнат. Гръцката банкова система кърви въпреки капиталовия контрол и ограниченията. Когато гръцките граждани плащат в брой в супермаркета например, в края на деня собственикът натрупва приходите си в брой, вместо, както по-рано, да ги трупа в банковата сметка. Така постепенно и по-малките тегления на потребителите от банкоматите могат бързо да пресушат паричните резерви на банките.

Те все още имат резерви. Но докога ще стигнат не се знае. При всички случаи няма да издържат дълго, пише Sueddeutsche Zeitung. Според различни източници гръцката централна банка обмисля да намали максималната сума за теглене на ден до 20 евро. За да може парите да стигнат до неделя.

Гръцките банки са пред колапс“, казва Феликс Хуфелд, президент на германския финансов надзор Bafin. По думите му банките от Солун до Крит едва имат достъп до свежи пари.

Междувременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, който твърдеше, че банките ще отворят в понеделник след референдума, заяви днес, че това ще се случи във вторник и то при условие, че има споразумение. А такова поне засега няма изгледи да се случи скоро.

снимка: Ройтерс

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)