В Дубай вече ще използват роботи-полицаи (видео)

05 юни 2017

Той се казва Реем, а не Робокоп. Първият хуманоиден робот, който се присъединява към силите на реда на Дубай, няма възможност да преследва и задържа престъпници както тежковъоръжения си „колега“ от хитовия филм от края на 80-те. Реем бе представен от полицията в Дубай, съобщи информационният сайт „Франс24″.

Той има много по-мил и любезен вид. Трябва да започне работа тези дни. Ще помага на туристи и жители на Дубай в търговските центрове в основните туристически обекти. Реем е разработен от испанската компания „Пал Роботикс“. Тежи 100кг, висок е 170 см и се движи на нещо като ролкови кънки, като може да развие скорост едва от 3.5 км/ч. Носи същото кепе като колегите си хора и ще може да изпълнява и някои от техните задачи.

Robocop_Dubai-police_06

Един от бъдещите роботи-полицаи / снимка: arabianbusiness.com

Целият му торс представлява тактилен екран. Ще може да дава инструкции на загубили се туристи, да ги ориентира на арабски и английски и ще им дава информация за обществени услуги или туристически обекти. Ще приема и съобщения за извършени престъпления, но само ще ги предава на „колегите си -хора“. Реем ще може и да глобява нарушители. Базисният модел на Реем струва 185 000 долара. Той обаче да се усъвършенства с помощта на допълнителни модули, но тогава и цената му ще расте.
Това обаче не означава, че Реем ще може да се превръща в Робокоп или във вариант на „Биг Брадър“. При разработването му са прилагани стриктни етични правила. Те изключват въоръжаването на робота. Испанската компания също обяснява, че не сключва никакви военни договори.

Дубай смята да попълни немалка част от своите полицейски сили с множество Реем-ове. Плановете са до 2030 роботите да съставляват 25% от полицейските сили на емирството. Те ще изпълняват и „черна“ работа. Ще се занимават с документацията и ще отменят колегите си в полицейските управления при приемане на молби, декларации и др.

Дубай не е единствената страна, която използва роботи като полицаи. В Япония робот шериф бе програмиран в началото на годината, да проследи престъпник, който после да бъде арестуван от истински полицай. През септември 2016 робот сапьор бе използван в САЩ да обезвреди заподозрян. /БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)