баржи

В Европа пускат електрически баржи

27 януари 2018

Холандската компания Port Liner разработи първите електрически баржи. Корабите ще са на вода от това лято. Те ще плават между пристанищата на Антверпен, Амстердам и Ротердам, съобщава The Guardian.

В бъдеще подобен морски съд няма да има нужда от екипаж. На първоначален етап обаче ще има хора на него. Корабът е проектиран по такъв начин, че да може свободно да се движи под мостове по вътрешните водни пътища на Белгия и Холандия.

Очаква се използването на такива баржи да намали значително броя на дизеловите товарни камиони, които пътуват. Според компанията, появата на баржите ще позволи премахването на 23 хиляди товарни автомобила от пътищата.

Електрическите баржи ще бъдат захранвани от огромни акумулатори, които ще бъдат презареждани на брега от станциите Eneco. Акумулаторите ще позволят на плавателния съд да работи 18 часа.

Вижте още: 15 електромобили ще возят евродепутатите

През август ще бъдат пуснати пет такива баржи. Дължината им е 52 метра, а ширичината – 6,7 метра. Тя ще може да превози товар с тегло до 425 тона. Тъй като при този кораб няма традиционния моторен отсек, се освобождава допълнително 8% свободно пространство.

По-късно се планира пускането на шест дълги кораба с дължина 110 метра. Те ще могат да транспортират по 45 контейнера, докато предходните могат по 24 по 20 фута. Техните акумулатори ще позволят на баржите да се плават в продължение на 35 часа.

Според данните на Евростат 74,9% от целия товарен превоз в Европейския съюз се извършва по шосейни пътища, 18,4% по железопътни линии и 6,7% по водни пътища.

Проектът за електрическите баржи е получил подкрепата на ЕС. От Port Liner заявяват, че тяхната производствена мощност позволява да се пускат около 500 електрически баржи за година.

превод и редакция: Силвия Аризанова

снимка: theguardian.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)