Люксембург

В „Европейско междучасие“ за Люксембург

29 май 2018

Представяме ви написаното от един от участниците по проекта Европейско междучасие“ – Радослав Каменов, посветено на Люксембург. Стремежът към знания и развитие в образованието заслужава подкрепа. Отбелязваме и доверието, което младият човек оказва на In Life, като се опира на информацията в сайта.

С население от почти 550 000 души и обща площ от 2 586км2, Великото Херцогство Люксембург е сред най-малките суверенни държави в Европа. Люксембург е конституционна монархия и една от шестте основателки на Европейския съюз. Празникът на Люксембург е на 23-ти юни – рожден ден на Великият херцог.

Държавата е наричана „Малката Швейцария“, поради природните и архритектурните им прилики. За разлика от Швейцария, Херцогството не е неутрално и участва в ООН, Съвета на Европа, Европейския съюз, НАТО и Бенелюкс. Добрият жизнен стандарт и разположението на страната в сърцето на Европа е предпоставка за привличането на изключително много чужденци, които избират да се установят за постоянно там. Сред които: португалци – 13,4%, французи – 4,6%, италианци – 4,3%, белгийци – 3,4%, немци – 2,3%.

Люксмбург

Над 87% от населението са римокатолици, но се изповядват и много други религии. Освен религиозното разнообразие, Люксембург е известен и с факта, че има три установени официални езика. В ежедневието се използва люксембургския, в началните училища се преподава на немски, а в гимназията на френски. Английският също се използва навсякъде. Държавата е многоезична и многорелигиозна, което подсилва красотата и.

Странен е фактът, че е в по-отчуждени отношения с ЕС, въпреки че е една от шестте му основателки. В покрайнините на Люксембург расте СИТИ, което скоро ще конкурура Лондонското.

Интересен също така е Брутният и вътрешен продукт от 18,2 млрд. евро, който се дължи на: селско стопанство – 1%, промишленост – 8%, услуги и банков сектор – 91%. Това е подходящо обяснение защо там има повече финансови скандали, отколкото промишлени. Люксембург е един от банковите центрове на Европа. Тук се намират три основни европейски институции: Европейският съд, Европейската инвестиционна банка и Европейската инвестиционна палата. Благодарение на бързо развиващия се сектор на услугите, Люксембург е една от страните с най-ниска безработица в света, а именно 1,8%. Което му урежда първо място в света по доходи на глава от населението.

Люксембург

Благодарение на стратегическото си разположение, люксембурци са наследили най-добрите черти на съседите си: немска дисциплина, точност и организация; френска кухня, приповдигнатото настроение и любовта към живота, а от белгийците са взели предприемчивостта и търговската хитрост.

Извън парите и банките, Люксембург е една красива и романтична страна.

Например Де Шемин де ла Конеше – е пешеходна алея, построена на източната стена на града-крепост. Наричан е най-красивият балкон в Европа. Състои се от мост, изграден преди шест века, голф игрище, мини влак, терасовидни каменни укрепления и каменни къщи, някои от които строени директно в скалата.

Долината на река Мозел е също доста красива със своите лози. Това е един от най-известните винарски центрове и е предпочитана дестинация от ценителите на доброто вино.

Една от най-известните сгради в Херцогството е катедралата „Нотр Дам“, построена от Ордена на йезуитите пре 17-ти век. Нейната цел е да съхранява и пази скулптурата на Дева Мария. Архитектурният стил на новите сгради се слива чудесно със старинните сгради на църквата „Свети Ултрих“, замъкът „Козел“ и крепостните стени на Люксембург, които са оцелели след многобройни обсади и боеве. Внимание привличат и катакомбите на града. Забележителни са и 111-те моста, които обгръщат град Люксенбург, а най-извести сред тях са „Адолф“ и „Херцогиня Шарлота“.

Най-старият град в Люксембург е Ехтернах, построен от Св. Вилиброд. Крепостните стени на града са реставрирани след разрушаването им повреме на Втората световна война. Всяка година, във вторник след Петдесятница, в Ехтернах се провежда най-голямата европейска танцова процесия – в чест на Св. Вилиброд.

Люсембургската кухня съчетава по-простите немски ястия, които са в контраст с изисканата немска кухня. Традиционни ястия са готвената сладководна риба, панираното шкембе с пикантен сос и печеният заек. Люксембург е извесен и със своето бяло вино, произвеждано в долината на река Мозел.

Люксембург

Основната легенда в Люксембург е за любовта на основателя му граф Зигфрид I и русалката Мелузина, която до днес се показва веднъж на седем години да търси своя любим. Тази красива легенда до ден днешен обикаля из града, но никой не е виждал зад крепостните стени Мелузина.

Люксембург освен банков център на Европа е една уникално красива страна, с богата култура, многоезична и многорелигиозна, благодарение на което гр. Люксембург е признат за европейски град. Френското, немското и белгийското вмешателство са допринесли за културното израстване на страната.

автор: Радослав Каменов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)