В.Енчев към Борисов: Не изчаквайте, не забравяйте събитията в Македония

В.Енчев към Борисов: Не изчаквайте, не забравяйте събитията в Македония

24 февруари 2015

В съседна Република Македония наблюдаваме крайно опасни тенденции. Като народен представител отправям призив към българското правителство, към премиера Бойко Борисов и външният министър да не изчакват събитията, да не забравят какво се случва в момента в Република Македония.

Това каза независимият депутат Велизар Енчев в Благоевград в препълнената зала на Регионалния исторически музей.

„България, която беше първа през 1992 година в дипломатическо, но и в икономическо отношение, подавайки ръка на Република Македония, да не се окаже днес на опашката и чужди интереси – най-вече сръбски и гръцки да тържествуват за сметка на българските“, подчерта Велизар Енчев и поясни: В същото време да не забравяме, че американските и руските интереси отново си дават челен сблъсък в Република Македония. „Вижте откровенията на руския президент Владимир Путин по отношение на възможността откъде да премине „Турски поток“ – през македонска територия. Вижте изявленията на висши американски правителствени лица за възможността Македония да направи определени отстъпки по отношение на Гърция в спора за името, заради нейното членство в ЕС и НАТО“, подчерта Енчев и попита: Къде е тук българската политика, дипломация. Какво прави българското посолство в Скопие.

Според него българските власти много бързо трябва да проявят активност, за да защитят националните си интереси в региона.

През последните 25 години във финансово отношение Македония се превърна в поле за изява за гръцкия капитал, на гръцката икономика и банки – петролната промишленост, банките, водните централи са собственост на гръцки компании. В политическо отношение Македония след злощастния Ньойски договор от 1918 година, когато попадна в състава на кралството на сърби, хървати и словенци, от тогава, та до днес, Македония е изцяло под политическото влияние на Белград и сръбската политика. Този факт, че Белград и Атина имат най-силно влияние – едните в икономически, а другите в политически план е упрек към българската външна политика, и най-вече на българския бизнес, който гледа на Македония през призмата на печалбата, а не на националните интереси, така както това прави съседна Гърция, защото тя знае своя интерес. Трябва да признаем, че те умеят да защитават своя интерес, не само на икономическо, но и на политическо и културно ниво, смята той.

Тези дни в Скопие бе цялото сръбско правителство, което се чувстваше като в своя роден дом. Защо да не се чувства след като повечето македонски медии са изцяло под сръбско влияние“, каза още Енчев, който дълги години работи като журналист и дипломат на територията на бивша Югославия. /БГНЕС

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)