събуждане

В колко трябва да си легнем, за да се събудим бодри

27 ноември 2017

На всички ни е познато неприятното чувство, когато се събуждаме недоспали и разбити…А колко е досадно да се събудиш и на най-интересното място от сладък сън?

Такива събуждания често ни отнемат дълго време да се опомним, а след това цял ден се чувстваме недоспали.

Днес ще ви разкажем за това, как да направим събуждането приятно и леко.

Отдавна е известно, че човешкия сън се дели на няколко фази: бавна и бърза фаза на съня. Пълноценния нощен сън се състои от няколко такива цикли. Учените са установили колко трае всяка фаза и са стигнали до извода, че събуждането в бързата фаза на съня е е най-лесно и безболезнено.

Средното време на заспиване е около 10-15 мин, ето защо ако решите да станете бодри в 6:00, трябва да си легнете в 20:45 или в 22:45.

Изпозвайки таблицата по – долу, вие можете да подбирате необходимото време на заспиване в съотвествие с времето на вашето събуждане.

таблица за лягане и ставане

Да се събужда човек бодър и свеж е мечта на почти на всеки, но за това е нужен поне 7 часа здрав сън.

Всъщност ако правите всичко както трябва, то след 7 часа вие би трябвало сами да се събуждате, заредени и отпочинали.

В полунощ си почива цялата природа тъй като слънцето се намира в своята най – ниска точка. Целият режим на хранене и режим на деня е свързан със слънчевата активност.

 И така, най- добре е да се заспива в между 21:00 и 00:00 часа. 

Ако си лягате до 00:00 ч. то всеки час от съня ви се приравнява на 2 часа сън- това е отдавна известен научен факт.  Именно тогава нервната система се възстановява най- активно.

Ако решите да направите експеримент и си легнете в 21:00 ч., а нагласите будилника си за 01:00 или 02:00 с удивление ще установите, че вие вече сте се наспали.

На Изток, много хора предпочитат да спазват именно такъв режим на сън.

Именно тогава нервната система си почива най – пълноценно. Ако сте си легнали по – късно можете и 13 часа да спите, но все едно – ще се събудите разбити и уморени, тъй като нервната система просто не е възстановена.

Кога е добре да се събуждаме?

От 02:00 до 06:00 действа вата, която дава ентусиазъм и жизнерадостност.

Навярно не знаете, но вашето настроение през деня зависи от това в каква енергия сте се събудили. С този тонус ще си прекарате и целия ден.

На Изток времето между 02:00 и 06:00 е наричано Свято време.  Ако сте настроени да се развивате духовно, то ставайте рано сутрин и ще установите, че в ранното утро човек мисли за възвишени и радостни неща.

Ранното ставане способства и за развитието на интуицията.

Учени от Япония извършват наскоро експеримент, в хода на който е установено, че тялото в момента на изгрева получава особена енергия, способна да превключва човека от нощен на дневен режим. Ако ние спим по това време, това превключване не се случва.

Ето защо хората все по – често упоребяват кофеин, съдържащ се в кафето или чая, с надеждата да се ободрят и да преборят сънливостта. Добре е да помним, че и двете напитки въпреки очарованието на своя аромат и вкус, се категоризират и като леки наркотични вещества.

В заключение, нека добавим, че режимът на ранното ставане и лягане ще ви помогне да се чувствате не само по-бодри, но и ще ви помогне да се освободите от токсините, тъй-като добрият сън способства за естественото прочистване на тялото. И помнете – здравият сън е залог за добро здраве!

Източник:  Lala Lady

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)