pexels-photo-346885

В края на годината: Кои народи водят по оптимизъм и песимизъм?

30 декември 2017

По света очакват икономически по-трудна година, по лично щастие България e в дъното на класация. Това показва световното изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“. Изследването показва, че 28% от населението е оптимистично настроено за икономическото развитие през 2018, но икономическият песимизъм е 30%. За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат).

За пръв път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия – и на двете места нетната стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49% – най-високият в проучвания свят дял) очакват 2018 да бъде като 2017 г. в страната им.

Американското обществено мнение пък е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големи песимисти пък са в Италия, Гърция. Турция е много близо до тях – с нетна стойност. Нигерия, следвана от Виетнам, са от другата страна най-оптимистично настроени за следващата година. Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирана на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена. 39% от изследваното население по света смята, че 2018 г. ще бъде като цяло по-добра от 2017 г., което е с 13 пункта по-ниско в сравнение с предишната година. 23% очакват по-лоша година. 32% смятат, че 2018 ще бъде същата като 2017 г., а други 6% не знаят. Индонезия води по оптимизъм тази година, а Южна Азия е най-оптимистичният регион в света. Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС.

Близо две трети от света декларират, че се чувстват щастливи в личен план. В изследваните 55 държави 8% заявяват, че не са щастливи.

Латинска Америка изглежда е най-щастливият континент в света. Фиджи пък е най-щастливата страна.

18% у нас очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% – на икономически трудности. Най-голям, очаквано, остава делът на тези, които не очакват промени – 38%. По-общите очаквания на българите за започващата 2018 г. пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света, със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% – нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)