матури-като-тото-1081

В МОН не знаят как са изтекли отговорите на матурите

21 май 2015

От Министерството на образованието (МОН) отричат отговорите на матурите, за които разследване на Нова ТВ разкри, че могат да се купят, да са продавани от служители на ведомството, съобщава vesti.bg. В интервю за „Здравей, България“ заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че матурата вероятно може се купи от хора, за които това е бизнес, а за хората, които работели в министерството и хората, които работят за системата, това е отговорност. Тя не коментира как са изтекли тестовете – дали през квестор, учител или някой друг. Според Кастрева такъв тип измама изисква голяма организация. По думите ѝ тази година МОН е предприело сериозни мерки срещу изтичане на информация.

„Колегите, които създават задачите, нямат нищо общо с другите комисии. Вчера преди 8 ч. сутринта освен ние двамата с министитъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите”, добави зам.-министърът по образованието.
Според нея е възможно някой да е решил бързо задачите след избирането на варианта и едва тогава да е разпространил отговорите. Tя обясни, че в 8 ч. училищата получават паролите за разсекретяване на вариантите.

По думите на Кастрева при размножаването на матурата участват няколкостотин души и се разпечатват над 50 хиляди екземпляра, защото толкова зрелостници са се явили вчера на изпит. За провеждането на матурите са били ангажирани общо около 10 000 души, допълни тя. МВР ще проверява както този, така и други случаи на нарушения, посочи още Кастрева. По повод появилия се преди матурата профил на Пейо Яворов във „Фейсбук“, който обяви вечерта преди изпита, че ще се падне, Кастрева каза, че е имало и други профили, които са правели предсказания за изпита, но които не са се сбъднали.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)