В очакване на Църногорския събор в Краищенско Светогорие (видео)

09 юли 2019

На 12, 13 и 14 юли ще се проведе второто издание на Църногорския събор – в сърцето на Граово. Събитието ще се проведе до Гигинския манастир – то представя културата, музиката, традициите, талантите, занаятите и духа на Граовска област.
Комбинацията между всички тези характерни за региона компоненти и магията на манастирската обител ще потопят посетителите в красотата и богатството на фолклора, вярата и обичайте. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи сред които :
Църковна програма
Изложение на породи животни
Къмпинг зона
Фермерска зона с манастирски производители
Възстановка на старо българско село.
КОРЕШ демонстрации по автентични български бойни
изкуства.
Целодневна концертна програма на самодейни и професионални състави
Обедни и вечерни фолклорни концерти

И за да ви покажем, колко мащабен и силен е този Събор, нека си припомним филма и кадрите от миналогодишното му Първо издание – Църногорски събор 2018!

На 13, 14 и 15 юли в перлата на Краище – Църногорския манастир Свети Козма и Дамян, се състоя първият Църногорски събор. Обширните поляни около манастира станаха свидетели на невиждано тържество на народните, културните, стопанските и кулинарните традициите на етнографски район Граово, разположен географски основно в област Перник. Първото издание на събора полага начало – началото на едно всенародно празненство, което да популяризира района и го превърне в притегателна туристическа дестинация за поклоннически туризъм, както и да представи обичаите и традициите си, цветовете и танците си, храмовете и вярванията си!

IMG_4270

Областният управител на Перник Ирена Соколова дава старт на Църногорския събор

Председател на инициативния комитет на Църногорския събор бе областния управител на Перник Ирена Соколова, а в реализацията му се включиха представители на Църквата, местната власт, областните и общински структури на Перник, Земен, Брезник, Радомир и Трън, както и редица представители на бизнеса в региона.

Църногорски манастир

През 2015 година в град Земен в местното общинско ръководство в лицето на кмета Димитър Сотиров, общинските съветници, представители на бизнеса и общественици се породи идеята културно-историческото и религиозното богатство на района да бъде обединено в инициатива за популяризиране и развитие на поклонническия туризъм – Краищенско Светогорие. Тя бе подкрепена от областния управител Ирена Соколова и Църквата в лицето на архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир.

Още по темата: Краищенско Светогорие – как започна всичко…

Земенски-манастир-Св.Йоан-Богослов

От тогава -  до днес, всеки един от инициативния комитет по своя път и заедно работи по реализирането на идеята. В продължение на всички усилия и визията за развитие, малките на пръв поглед ресурси започнаха да се обединяват с енергията на много хора, за да се стигне до днешния ден – Църногорския събор!

 Още по темата: Църногорски събор – ден Първи!

Карта на поклонническия маршрут на Краищенско Светогорие

Първият по рода си събор на манастира до с. Гигинци се превърна в събитието на региона, в невиждано до сега обединение на църква, историци и учени, държавно и местно управление и бизнеса.

„Дадохме началото на един изключителен празник, който ни свързва с миналото и корените, но ни отправя с ценности в бъдещето. Официалното откриване на Църногорския събор “В сърцето на Граово” е факт. Като председател на инициативния комитет по организирането на събора, искам да поздравя всички, които заедно с мен застанаха зад тази кауза, работиха за нея и я подкрепиха. Сред тях са министрите на земеделието и храните, на туризма, на културата, на труда и социалната политика, кметовете на шестте общини от област Перник, представителите на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, както и още много други хора милеещи за възраждане на района ни. Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена. Нека това, което постигнахме и реализирахме с толкова душа и енергия, да ни събира всяка година на поляните край Гигинския манастир. Щом помним миналото, ще пребъдем и в бъдещето!“, заяви Ирена Соколова, откривайки Църногорския събор.

Ирена Соколова и Квартет Славей

След силния старт на събора в нощта на 13 юли, петък, в съботния ден хиляди хора се стекоха на поляните около Църногорския манастир. Програмата в съботния ден бе богата. Тя стартира със Света Литургия в манастирския храм, отслужена от епископ Сионий, епископ Поликарп  и още представители на духовенството.

37103927_2100097370313768_5412565589405204480_n

Впоследствие на сцената се изявиха в различните часови пояси народните читалища от региона и гостуващи такива. Квартет „Славей“ подгря настроението, а след него събралите се на събора чуха и видяха и изпълненията на останалите читалища.

IMG_4078

Официалните лица на Църногорския събор поздравиха и наградиха и фермерите, които направиха своите представяния с породи животни и изразиха съпричастност към трагедията с чумата, която се случва в района на Ямбол и Бургас. Това бе и причината министър Порожанов да не присъства на събора.

IMG_4058-2

В късните часове започна концерта „С Граово в сърцето“ с участието на Радка Алексова, Валерия Момчилова, Димитър Лукарски, Ева и Ива Валентинови и Антонио Симеонов. Кулминацията на Църногорския събор бе концертът на Ансамбъл Българе, а неговият вдъхновител и ръководител Христо Димитров също стана част от честванията.

IMG_4250

IMG_4286

Изключително първо издание на Църногорския събор! С пожелание да се превърне в традиция, която да обедини хората от региона в кауза за възраждането и развитието му!

Заповядайте на Църногорски събор 2019!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)