В очакване на чудото

В очакване на чудото

13 септември 2014

Над 5000 души има вече на Кръстова гора. Всички очакват литургията, която продължава два часа, и ще започне точно в полунощ, като ще бъде отслужена от пловдивския митрополит Николай. Присъстващите се надяват на Божията милост и упорито търсят камъчета с кръст. На Дървото на желанията мнозина са завързали свои панделки, конци или гривни с надежда да се изпълни тяхна мечта. Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора.

Това е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Намира се на връх Кръстов на 1545 метра надморска височина – на 6 километра от село Борово и на 40 километра от Асеновград. Той наистина има формата на кръст. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.

Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите.

снимка: plovdivskamitropolia.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)