TON_1728-880x587

В Пловдив строят Международен научен център за върхови постижения

16 юли 2020

В Пловдив започва строителството на кампуса на първия в България Международен научен център за върхови постижения, финансиран от Европейския съюз. На церемонията са поканени вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Проектът e седемгодишен, като се  реализира от три години. Финансовата му рамка е в размер на 15 млн. евро,  осигурени от европейската програма „Хоризонт 2020“. През Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ държавата осигурява  още 30 млн. лв. за строителството на сгради и закупуването на оборудване.

Международният център по растителна системна биология и биотехнология се ръководи от  доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев. От българска страна освен Института по микробиология към БАН в проекта участват още Институтът по зеленчукови култури „Марица“ и Институтът по молекулярна биология и биотехнология.

Партньори от германска страна са университетът в Потсдам и институтът „Макс Планк“ по молекулярна растителна физиология. Проектът вече има своите първи научни успехи с над 70 научни публикации по цял свят.

БНР

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)