pismo_do_america

В САЩ вече има български киноклуб

25 май 2015

Хилядите наши сънародници в САЩ имат повод за радост, след като най-сетне получиха възможност официално да се наслаждават и на български филми. В Ню Йорк врати отвори първият български кино-клуб, който е посветен на 100-годишнината на родното изкуство на големия екран и удостояването на София с титлата „творчески град на киното“. Негови организатори са създателят и творчески директор на фестивала за независимо кино So Independent Жана Караиванова и Генералното консулство на България в Ню Йорк.

Всички прожекции са безплатни, като представяните заглавия са както документални, така и игрални, анимационни, включително и съвременни творби на българи, които се реализират извън пределите на родината си. Всяка продукция е представяна от родни и американски кинотворци и представители на изкуството в Ню Йорк. Киноклубът бе открит с прожекция на филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ с участието на Филип Аврамов, Ани Пападополу, Светлана Янчева и др.

Иначе Жана Караиванова, която вече 15 години представя родни филми пред американска публика, е завършила ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“, но от 1994 г. живее в САЩ и в София и е с основни заслуги за популяризирането на българските постижения в областта на седмото изкуство зад Океана. Освен, че е основател на Фондацията на българо-американски културен омбен, тя е създател на популярния фестивал за независимо американско кино у нас – So Independent, който всяка година има две издания (в Ню Йорк, и в София).

текст: Митко Попов
снимкa: Soindependentfilmfest.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)