Неутралност в интернет

В САЩ отмениха принципа за неутралност в интернет

16 декември 2017

Американската федерална комисия по комуникациите отмени принципа за неутралност в интернет. Отпадането позволява на телекомите да приоритизират едни сайтове за сметка на други. Отмяната предизвика и вълна от недоволство сред технологични гиганти, демократи в конгреса и потребители.

Бившият президент Барак Обама въведе принципа за интернет неутралност, с цел трафикът по интернет да се третира еднакво независимо от източника.
Привържениците на правилото смятат, че неговата отмяна ще сложи край на равния достъп до интернет. Но според опонентите премахването на регулациите ще доведат до повече иновации и качество.
Според правилата от 2015-та година трафикът по интернета се движи с една и съща скорост.
Отмяната на този принцип позволява на телекомуникационните компании да разделят пътя на две платна. Скоростно за доставчиците, които плащат повече, бавно за останалите.

Ако компании като Аmazon и Netflix трябва да плащат по-високи такси, то потребителите може да плащат по-високи цени. Освен това, телекомите ще могат налагат своите услуги… Както AТ&Т беше блокирала конкурента Skype от i phone-те до 2009-та година.
Промяната предизвика силно недоволство от технологичните гиганти като Google, Facebook и Twitter. А също сред демократите в конгреса и както и потребители.

Източник: BIT

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)