Mcity - фалшив град за тестване автомобили

В САЩ създадоха… фалшив град за тестване на автомобили

31 юли 2015

Ако в края на изминалата седмица, някой турист се бе озовал в близост до Мичиган, САЩ, то той със сигурност би останал изумен от разкриващата се пред очите му гледка. Причината за това – университетът в града, заедно с подкрепата на транспортната служба създаде цял… фалшив град, чиято основна цел е да се превърне в тестова площадка за автомобили.

Наречен MCity, той представлява типичен симулатор на градска и крайградска среда, като включва цяла мрежа от пътища с кръстовища, пътни знаци, сигнали, тротоари, различни препятствия и дори фалшиви фасади на сгради.

2

Сред най-големите предимства на MCity е фактът, че много от елементите в него са движими, което ще позволи на инженерите редовно да пренареждат оформлението на града, променяйки по този начин и условията на движение.

В най-скоро време от общината обещават да включат в действие и роботизирани пешеходци, които ще изскачат неочаквано в трафика с цел да проследят реакцията на тестваните автомобили.

4

„Истината е, че просто няма как да създадем опасни и рискови тестове в реалната среда, така че просто променихме ситуацията на 180 градуса – създадохме фалшива среда, в която да тестваме реални автомобили. Това определено е добро място да проверяваме някои от технологиите на бъдещето“, разкри генералния мениджър за електронни системи в техническия център на Toyota в Ан Арбър Хидеки Хада.

Вероятно това е и точният момент да споменем, че според очакванията, „колите на бъдещето“ няма да се нуждаят от човешки водач, а ще шофират сами – при това не просто като идея, а като реална технология, залагана от такива водещи марки като BMW и Мercedes. Ако се доверим на предвижданията, то първият подобен модел ще дебютира на бял свят през 2019 г.

текст: Митко Попов
снимки: Business Insider

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)