CRUISER 2011 223

В толерантния Копенхаген

18 октомври 2014

Въпреки великото си минало датската столица е предизвикателно  млада, свободомислеща и небрежна. За Копенхаген има много определения – най-зеленият град, най-водният, най-екологичният, най-островният, най-странният, най-спокойният… И, всъщност, всички тези прилагателни са верни.

Копенхаген

Копенхаген

Но най-обобщаващото, най-точното определение за този град е най-толерантният. Навсякъде и във всичко – сред хората, във взаимоотношенията, в архитектурата, в цялата атмосфера цари толерантност и спокойствие.

В толерантния Копенхаген

В толерантния Копенхаген

Копенхаген  е нещо повече от процъфтяващо средище на музеи, театри, галерии и съвременна датска архитектура. Тук се развиват всякакви атракции и  алтернативна култура. На всяка крачка те  посрещна атмосфера на индивидуализъм и липса на предразсъдъци.

CRUISER 2011 179

Тука вероято е най-дългата в света пешеходна улица – Стьогет – почти 2 км, където цари обичайното оживление на големия град, но и където хората са необичайно усмихнати.

CRUISER 2011 226

Атмосферата на Ни Хавн – новото пристанище, което всъщност е най-старото, е почти средиземноморска. Особено през лятото и есента в Копенхаген се стичат туристи, които изпълват ресторантите, баровете и другите заведения покрай брега. Ниските колоритни сгради, с фронтони  и малкото пристанище са построени през 18-19 век от богати търговци.

CRUISER 2011 167

Първият си културен разцвет Копенхаген преживява през 17 век при управлението на Кристиян IV, който освен добър управник е и почитател на изкуството. От тогава датират и най-красивите сгради като Обсерваторията, Рундетерн, Борсата с необичайната си украса  с драконова опашка, кулата Розенборг и крепостта в датски ренесансов стил, в която днес се помещава музея на кралската съкровищница.

CRUISER 2011 152

Розенборг е истински очарователно и различно място. Той не е само приказен замък, но е и прекрасен музей на историята на културата.

CRUISER 2011 086

Тук  са  кралските бижута и датската корона Регалия. Музеят разказва историята на датските крале – от Фредерик II, живял в края на XVI век, до Фредерик VII от XIX век.

CRUISER 2011 046

Историята на замъка ни връща в XVI век, когато кралят построява своята лятна резиденция с прекрасна кралска градина. До 1710г. Розенборг е бил използван като кралска резиденция.

CRUISER 2011 113

След време в него се съхранявали кралските колекции и то достатъчно щателно, за да ги видим и днес в целия им блясък.

CRUISER 2011 109

 

CRUISER 2011 127

Годините на строителния възход и  силно влияние на датските монарси в Скандинавия,  обаче са последвани от катастрофален упадък. По време на чумата през 1711 година измира почти цялото население на града, който през 1728 г. е унищожен от пожари, а след това изпепелен от британците през 1807 г. , за да бъде построен отново от жителите си.

CRUISER 2011 234

След възстановяването от тези удари на съдбата, Копенхаген изживява културна революция, която слага началото на нова Златна епоха. Сред хората, променили мирогледа на жителите му са философът Сьорен Киркегор, писателят Ханс Кристиян Андерсен и основателят на датската художествена школа Кристофър Вилхелм Екерсберг.

CRUISER 2011 185

Днес Копенхаген с лекота се превръща в Европейска столица на културата, в столица на редица международни състезания и прояви, в любима туристическа дестинация. През 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене в света, а по инфраструктура попада на трето място след Сингапур и Мюнхен.

CRUISER 2011 202

А Малката русалка…  Но тази на снимката е една нова Ариел с модерно звучене, пазположена през Университетската библиотека.

CRUISER 2011 261

Тя е нежната приказка, допълваща колоритната картина на най-старата европейска монархия. Днес Кралица Маргрете II е кралица на Дания. Властва от 1972 година. Тя е дъщеря на крал Фредерик IX и Ингрид Шведска, дъщеря на шведския крал Густав VI Адолф и със сигурност е един от най-скромните монарси в съвремието ни.

CRUISER 2011 258

Датският двор се държи много обрано, без да демонстрира лукс и скандалност и живее в семплия дворец Амалиенборг.

В началото споменахме, че много хора намират Копенхаген за нетипичен. Да, той има различна, но много индивидуална физиономия и истинско очарование.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)