venice-architecture-biennale-zaha-hadid-exhibition-palazzo-franchetti-designboom-01

В чест на Заха Хадид – изложба в Палацо Франчети, Венеция

02 юни 2016

В чест на знаменитата Заха Хадид – един от най-големите творци на архитектурата и дизайна на нашето съвремие, напуснала ни съвсем скоро, в рамките на Биенале Архитектура Венеция 2016 е представена ретроспективна изложба. Преди дни в Кралицата на Адриатика бе открито поресното издание на Биенале Венеция, представящо последните творби на архитекти и дизайнери и идеите им за бъдещето.

venice-architecture-biennale-zaha-hadid-exhibition-palazzo-franchetti-designboom-02

Изложбата с творби и проекти на Заха Хадид е експонирана в Палацо Франчети. В рамките на Биеналето освен в традиционните зали на Арсенале и Жардини, изложби има и в няколко емблематични дворци в града, сред каналите. Палацо Франчети, една от перлите на венецианската архитектура е построено през 16-ти век на Канале Гранде. Изложбата показва много от проектите на  Хадид,  семейни картини, рисунки и модели, есхизи, етапите от транспортиране на архитектурни й проекти, интерпретацията им в различни медии, включително фотографията и киното.

venice-architecture-biennale-zaha-hadid-exhibition-palazzo-franchetti-designboom-03

venice-architecture-biennale-zaha-hadid-exhibition-palazzo-franchetti-designboom-08

venice-architecture-biennale-zaha-hadid-exhibition-palazzo-franchetti-designboom-09

В началото на кариерата си  Хадид имала особен интерес към руския авангард, проучване на техники за състава на фрагментация, наслояване – нещо, което тя продължила да вгражда в цялото си понататъшно творчество.

venice-architecture-biennale-zaha-hadid-exhibition-palazzo-franchetti-designboom-05

Моите есхизи, чертежи и проекти в крайна сметка наистина търпят силна еволюция. Започваме с колегите си от детайла и фрагментацията, стартираме с едно, но после го променяме, надграждаме, изследваме… Понякога крайният резултат няма нищо общо с първоначалната идея, но така е с вълнуващите открития!“, казва приживе Заха Хадит в едно свое интервю.

снимки: Люк Хайес

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)