1301135172_60

В 20:30 часа гасим светлините за ”Часът на земята”

28 март 2015

От 20:30 ч. до 21:30 ч. днес ще се състои тазгодишното издание на международната екологична инициатива „Часът на земята“, съобщиха организаторите от WWF. Eдночасовото изключване на осветлението в цял свят e с цел опазване на природните ресурси, популяризиране на „зелени“ идеи и изразяване на съпричастност към проблемите на околната среда, припомня БТА.

Опазването на реките е акцентът на WWF-България през тази година.

„Избрахме фокусът ни да е опазването на реките, припознати за най-важен природен ресурс от над 70 на сто от българите“, коментира Веселина Кавръкова – ръководител на българския офис на екоорганизацията.

Българските реки са преграждани, изкопавани, унищожавани и ни показаха какво следва, когато нарушим равновесието, коментират от WWF.

От екоорганизацията са инициирали подписка в подкрепа на реките и решения на техните проблеми, сред които са още липсата на подходящи рибни проходи и изграждането на голям брой ВЕЦ.

Символичното гасене на светлините на знакови и институционални сгради и паметници ще бъде съпътствано от различни екологични и културни прояви у нас.

Във Варна екоинициативата ще започне с огнено и LED шоу, под съпровода на акустична музика.

В София отбелязването ще започне в 20.00 ч., традиционно пред Народния театър „Иван Вазов“. Екоинициативата ще бъде придружена от светлинно шоу, музика и изобразяване на защитени видове със светлина.

„Събития от такъв мащаб и характер ни карат да се замисляме за това, че природата е нещо, което получаваме даром за децата си. Нашата задача е да я съхраняваме, да я пазим и да осигурим добри условия за живот“, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Изключи светлините, включи себе си!“, призовават от екоорганизацията, на чиято страница в интернет могат да се намерят подробности за различните инициативи, съпровождащи „Часът на земята“ у нас.

Всеки може да отправи послания за реките, като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат, приканват още от WWF и предоставят за целта инструкции на сайта си.

снимка: wwf.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)