Esther Kempf

Галерия One Night Stand представя: Естер Кемпф

22 ноември 2017

Фондация МУСИЗ стартира резидентна програма. Първият гост е Естер Кемпф от Цюрих. В следващите три седмици тя ще работи в София върху нова изложба за галерия One Night Stand. Естер Кемпф е завършила академията Gerrit Rietveld в Амстердам през 2005 г. 
В работата си се интересува от връзката между произведението и пространството, от атмосферата и културата на градовете, от необичайната употреба на ежедневни предмети и обекти. Често използва елементи от архитектурата и интериора, създавайки концептуални инсталации по начин, характерен за сценографията.

Изложба – Естер Кемпф
ГАЛЕРИЯ ONE NIGHT STAND
Откриване: 23 ноември , 2017 от 19:00 до 22.30 ч.
Ул. Христо Белчев 25, София

Souvenirs

В продължение на три седмици работата на художничката е фокусирана върху пространството на галерията. Тя мисли как то кореспондира с улицата, разглежда го в качеството му на архитектура, но и същевременно на място, където постоянно текат процеси на създаване. Заради принципа изложбите в One Night Stand да траят само една вечер, през останалото време там се мисли, планира и конструира изкуство.

Едно от изразните средства на Естер Кемпф в тази изложба всъщност е техническо средство. Класическият дърводелски метър, типичен и за строителството, обикновено е важен докато работата все още не е приключила, но след това веднага излиза от употреба. Тук метърът сменя статута си – от инструмент става материал и символичен обект. И в предишни произведения на швейцарската художничка има подобен подход – тя въвлича в употреба не само значенията на обектите, но и тяхната форма и функционалност.

SONY DSC

В One Night Stand Естер Кемпф също използва пода като изложбена площ, както и архитектурния план като обект и тема. Положението на галерията под нивото на улицата е предпоставка за взаимоотношения с това, което се намира навън – от обекти до метеорологични условия.

За автора

Естер Кемпф е родена през 1980 в Бафут, Камерун. През 2005 завършва сценография и изящни изкуства в академията Gerrit Rietveld в Амстердам. Някои от самостоятелните й изложби са: “Second Floor”, галерия Moira, Утрехт (2007); “Time is Time”, галерия Brigitte Weiss, Цюрих (2011); “M wie Martha”, галерия Brigitte Weiss, Цюрих (2016); “Room for one Space”, Oeil de Poisson, Квебек (2017). От 2009 живее в Цюрих, Швейцария.

A l'abri 2

Изложбата “Естер Кемпф” се осъществява с подкрепата на “Про Хелвеция / Pro Helvetia”, която подкрепя швейцарската култура в страната и по света.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)