brexit-eu-referendum

„Галъп“: Българите не смятат, че Брекзит ще им се отрази

23 юни 2016

Две трети от българите смятат, че изходът от референдума във Великобритания по-скоро няма да повлияе на живота им, пише mediapool.bg. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

Това сочат данни от редовното проучване на „Галъп интернешънъл“ от 3 до 9 юни 2016 г. сред 819 пълнолетни българи, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам.

В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата – продиктувана и от нейната закономерна сложност. С всеки изминал ден обаче интересът към случващото се във Великобритания ще става по-чувствителен, посочват от „Галъп“.

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС.

В навечерието на британския референдум доверието в Европейския съюз сред българите остава високо, но изглежда е в най-ниската си фаза, откакто България е член на съюза.

В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот.

През юни 48 на сто изказват доверие, а 38 процента – недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60 на сто, а недоверието рядко достигаше 30 процента, припомнят социолозите.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите – за разлика от този на българските институции. Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства, коментират от „Галъп“.

В късната есен на 2011 г., например, един от пиковите моменти на икономическата криза в Гърция също се беше отразил негативно, но тогава тази тенденция не беше толкова трайна, колкото в последните месеци, припомнят социолозите.

Според тях причините за негативната тенденции са моментни и дълготрайни.

Сред моментните те посочват дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми, отбелязват от „Галъп“.

Всичко това обаче би могло да се промени при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал, смятат анализаторите.

С годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС, посочват те.

снимка: ibtimes.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)