Bulgarian_Parliament

„Галъп интернешънъл“: В парламента влизат 5+1

20 март 2017

Седмица преди изборите, в парламента влизат 5+1 политически формации, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, цитирано от БТА. Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на предизборната кампанията, сочат данните от независимо проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено по методиката „лице в лице“ между 10 и 15 март сред 1012 души в цялата страна.

Формулата на влизащите в парламента остава 5+1, посочват от социологическата агенция седмица преди изборите.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3 процента казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9 на сто, за „Обединените патриоти“ – 11,5 процента, за ДПС – 8,1 на сто, за партията на Веселин Марешки „Воля“ – 6,5 процента, и за коалицията „Реформаторски блок – „Глас народен“ – 4,4 на сто.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат, посочват социолозите.

Според тях при „Обединените патриоти“ е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори, отбелязват социолозите.

ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа в страната (в рамките на десети от процента), но вотът в и от чужбина ще покаже дали е състоятелна заявката на тази партия за по-чувствително представяне, допълват експертите.

Партия „Воля“ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации.

Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им, посочват от „Галъп интернешънъл“.
Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на „бариерата“ в сравнение с „Да, България“ (2,3 процента), и „Нова република“ (1,5 на сто), смятат социолозите.

Сред политическите сили с по-чувствителен резултат е и коалицията на АБВ и „Движение 21″ – с 2,4 процента, за други партии биха гласували 3,1 на сто, сочат данните от проучването.

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души (в това число и недействителни бюлетини), около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5 процента от гласуващите вероятно биха отбелязали „Не подкрепям никого“, които гласове не са калкулирани в изборния резултат, посочват от „Галъп интернешънъл“.

снимка: old.europe.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)