orig (8)

„Галъп“: 81% от българите искат оставката на Валери Симеонов

06 ноември 2018

Мнозинство от 81% смята, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка заради думите му, че майките на деца с увреждания са „кресливи жени“ с „уж болни деца“. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.

orig (9)

Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят. 64% смятат, че и премиерът Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят, показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Вижте още: Веселин Марешки: Даваме последен срок до края на седмицата на Симеонов и Каракачанов

Практически всички демографски групи предпочитат оставката. Изключение донякъде правят привържениците на Обединените патриоти, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“ и около 40% – „против“. В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.

orig (10)

Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Това са данни от независим телефонен сондаж по панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна. Възможното отклонение е ±3.7 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души. Сондажът започна преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина, уточниха от „Галъп“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)