c65d227b43310e3f4b66548f24b99a7d

Гардеробът на кралица Елизабет II на показ

11 август 2016

 „Да облечеш царица: 90 години стил в кралския гардероб“

Изложба в Бъкингамския дворец представя блясъка и красотата на вечерните тоалети, силата на униформите, рационалността на ежедневното облекло … и много шапки, притежавани и носени от кралица Елизабет II.

И в центъра на тази изложба се откроява ТЯ: Нейно величество Елизабет II, облечена в роклята на коронацията си през 1953 г. До този образ на млада жена с корона и дълга до земята рокля е самото облекло – проектирано от кралския моделиер. Роклята е  поставена така, че да може отблизо да се разгледа всеки един детайл: избродиран магарешки бодил за Шотландия, детелина за Ирландия, праз-лук за Уелс, в съчетание с цветята на Британската общност.

ea7678668c5e8fd00dbd8924d8048bd5

Изложбата „Да облечеш царицата: 90 години стил в кралския гардероб“, представена в Държавните стаи на Бъкингамския дворец, е очарователно изследване на това как младата кралица Елизабет събира царски дрешник, който използва в един необикновен живот. Виждаме я първо като млада омъжена жена, само на 27, когато се качва на престола, след това я следваме през 40-те – годините след войната до вече по-спокойните 50 –те, като през цялото време тя изпълнява ролята си на ръководител на британските въоръжени сили.

„Едно от нещата, които исках да покажа в гардероба на кралицата е нейният принос към  британския стил и дизайн“, каза Caroline de Guitaut, куратор на изложбата.

56eb8a19d18c5fcf4d28a22ec8292168

Роклята за коронацията е черешката на тортата в изложбата,  но и останалите дрехи са изпълнени с послания. Леки и кратки послания прозират в тоалетите, приготвени за официалните кралски пътувания и визити – както в избора на символичното жълто за австралийското турне, зелено за етиопското, и разцъфналите цветя – бродерии върху рокля на Ian Webb, предназначена за историческото посещение на кралицата в Китай. Много от тези статични тоалети са одухотворени чрез  придружаващи филми и видеа от всяка визита на кралицата –  един интелигентен и модерен подход на кураторката.

76c9ee06a1dcb291d945541672dee79b

De Guitaut иска да покаже дрехите не само от гледна точка на развитието на кралския гардероб, но също така акцентира на нивото на техниката и уменията на британските моделиери и дизайнери. Докато сестрата, принцеса Маргарет, изцяло залага на ателиетата в Париж и най-вече на роклите на Dior, бъдещата кралица покровителства несравнимия Хартнел, чиито кралска кариера започва с роклята за сватбата на принцеса Елизабет и принц Филип през 1947.

Хартнел има задачатада стилизира една млада кралица, чиято визия трябва да предизвика надежда и радост в изтощена следвоенна Великобритания. Харди Еми, майстор – шивач, предлага по-лека и по-малко емоционална визия на младата кралица Елизабет, следвайки изложбените зали, показващи кралския гардероб, с тоалети нанови и изгряващи модни дизайнери. Тук са включени неново-зеленото палто на  Стюарт Парвин и много облекла на Анджела Кели.

b8d200c64ca7e552184861b246702fd7

Кели произвежда не само бялото палто и шапка, вдъхновени от великолепието на кралица Елизабет I, за Thames River Pageant  през 2012г. за диамантения юбилей на кралицата, но също така и бледорозовата рокля от дантела за Олимпийските игри в Лондон през същата година.

f5f155fdb2b6bda814521bb2f05a0aae

В цялата тази изключителна възможност да видим отблизо всички детайли, има един наистина разочароващ елемент, помрачаващ този моден празник за окото – липсват бижутата, които са неразделна част от нейно величество:  великолепните камъни на кралското наследство, които са важен декоративен елемент за всяка по-семпла нейна визия. Тези тоалети изглеждат скучни, тъй като те са наредени върху манекени с голи деколтетата. Дори една чанта би помогнала, за да избягаме от скуката. И все пак снимките, показани над тоалетите, връщат до известна степен дрехите към живота, защото именно там кралицата ги е украсила със скъпоценни камъни, розови диаманти,  брошки или с перлите на баба си.

Известно усилие, което да направи препратка към бижутата би било удачно – дори и с помощта на картонена корона или низ от фалшиви перли…

Обяснението на Caroline de Guitaut, куратор на изложбата е: „От практичност. Много е трудно да се съчетаят визиите, когато изложбата е представена на отворен принцип,  както в случая с дрехите. Бижутата трябва да се поставят в специални обезопасени кутии. А и поради кратката продължителност на изложбата – само девет седмици. Идеята бе да покажем британската мода. Да, бижутата са от основно значение за това как изглежда кралицата, но ние сме правили няколко бижутерийни изложби преди, а и има доста фотографии в подкрепа на 150-те ансамбъла, които сме изложили. „

След Бъкингамския дворец, изложбата на гардероба на кралица Елизабет Втора предстои да бъде представена в Holyroodhouse в Шотландия (до октомври) и замъка Уиндзор (от 17 септември).

d1f931bc8a336a7d51d5e0a3920ba3c2

Изложбата в Бъкингамския дворец започва с преглед на променящите се десетилетия, включително и две прекрасни черни кадифени рокли на Норман Хартнел от преди  коронацията. Черното- по-късно е запазено за кралския ритуал на траур и почти никога не е използвано от кралицата. Изключение е роклята за една от седемтевизити при папата за повече от 60 години. Дългата стена за шапки, показана в хоризонтална витрина, предлага възможност да се видят в близък план 62 шапки, направени от шест от  11-те кралски шапкаря, включително Фредерик Фокс, Симон Мирман и Ейджи Тауруп. Филм в края на галерията показва изключителното майстроство, с което са направени шапките и подчертава ентусиазма на уредника към ръчната работа.

9acd15d09b71866b1490abf6c8552a03

Въпреки това, не мога да спра да си мисля, както с бижутата, че шапките се представят  най-добре в контекст с дрехите.

0268d3b0ec142621ad17d21eea0ccebb

Като цяло, усещането от тази необикновена изложба е изобилие от величие. Насладете му се!

24c7a872e5654849b022cddfe28edd8f

W91666872867167

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)