11880497_10205795633743830_3844804595357807296_n

Георги Георгиев: Не се интересувам от рекорди – нито метеорологични, нито на Гинес

27 юли 2017

Близо 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси за кулминацията на събора “Болярска среща“ – автентичната северняшка сватба. Георги Георгиев и Ива Янчева се врекоха в любов пред хиляди наши сънародници. Празничното събитие подобри рекорда на Гинес от преди 2 години за най-масова сватба и беше отразено от доста медии. Ето какво написа самият младоженец в профила си във Фейсбук. Публикуваме споделеното от него без редакторска намеса.

Мили хора,
Дочувам оттук-оттам разни изказвания спуснати в публичното пространство, къде от злоба и простотия, къде от чиста и невинна дезинформираност, относно най-личното ни събитие (на мен и съпругата ми).
Онези от вас, които добре ме познават, знаят, че за мен Родина не е празна дума. Тя, както и други думи, които днес са лишени от смисъл сред мнозинството, за мен и близките ми все още значат много.
Няма да коментирам всички безвкусици. Само ще нахвърлям няколко основни щрихи:

1. Някой ми бил организирал сватбата. Тя се била случила заради един панаир

Това твърдение, ако не беше жалко, щеше да е смешно. Организацията на собствената ми сватба бе изцяло моя, разходите също. Нашите роднини, приятели и познати, които уважиха и се радваха на това щастливо събитие, бяха с нас на собствени разноски. Това лично събитие не е ничия друга собственост, не се случва заради и поради нищо друго освен заради нас самите. Единствената пресечна точка с панаира Болярска среща бе нашето добронамерено присъствие в третия ден. Не съжалявам, че го направихме по този начин, защото видях искрената радост на хората, които бяха дошли само заради нас. Трогнат съм, благодаря!
Та, както казах, това бе лично и частно преживяване, което споделихме на добра воля, с цел популяризиране, запазване и демонстриране на българските традиции и обредност. Именно и единствено поради тази причина подпомогнахме дори финансово панаира „Болярска среща“. И тук допуснахме грешка, въпреки, че бяхме предупредени по един или друг начин, че нещата не са такива, каквито изглеждат. Каква подкрепа получихме срещу предоставените от нас средства и съгласието от наша страна празникът ни (финансиран със собствени средства) да стане достояние за по-широка публика? Подигравка. С нас и всички наши приятели и роднини, за които не беше подсигурено място (разбирайте елементарни шатри, пейки и маси), където да продължим личния си празник на сянка в тези наистина горещи дни (неслучайно наричани от народа „горещници“). Онези от вас, които бяха с нас под безмилостното слънце, помнят, че се принудих да изляза на сцената и да призова г-н Валентин Димов да изпълни скромния си ангажимент.
Добре, че бяха кметовете на Велико Търново и с. Арбанаси, г-н Даниел Панов и г-н Тошо Кръстев, които любезно и човешки подходиха в създалата се нелепа ситуация и ни поканиха да продължим празника си в кметството на с. Арбанаси. Благодарим им от сърце!
*Пример за недосетливи: Присъствието на хора от „Международния фолклорен фестивал Велико Търново“ на панаира „Болярска среща“, не прави г-н Валентин Димов организатор на първия, нито пък фестивалът се случва заради неговия панаир.

1500819916-1

2. Защо не можело да се снима по време на обредите?

Можеше, но при определени условия и не от всеки. Особено в затворените пространства, от съображение качество и контрол над заснетия материал по време на личната ми сватба. За целта наех екип от професионалисти, мисля, че никой не може да ограничи това ми право. Интересното е, че имаше хора, които нагло настояваха да влязат в ритуалите, за да снимат, без да се съобразяват (необходима е етика и човещина), че рушат автентичната атмосфера, пречат на наетия екип и в крайна сметка удължават сцените, което освен че натоварва всички участници, рефлектира и чисто финансово на случващото се.
В ранното утро на сватбения ми ден се обади сърдита „журналистка“, беше 07:50 часа. Настояваше гневно за пряко включване и отразяване на ритуалите в 08:00 часа. Обясних, че близките и приятелите ми още спят и това е невъзможно. Бях обвинен в какво ли не и охарактеризиран с различни епитети – като цяло „…как смея да им провалям включването…“. Ами аз не помня да съм ги канил, нито пък те да са ми плащали хонорар, че да се чувствам длъжен… Разбирам, че личният ми празник бе употребен от различни хора, с различни цели. Но все пак малко етика не е излишна – нямаме против да бъдем отразени, щом личният ни празник представлява такъв интерес за хората, но не е добре, когато това е на всяка цена и безпардонно. Агресивната експлоатация на чужд труд и чужди преживявания показват нездраво мислене.
Нека г-н Валентин Димов да има предвид, че аз, съпругата ми и всички наши близки не сме съгласни той лично или чрез негови служители, фирми или други наети от него лица, да използва фото и видео материали, на които присъстваме ние, с рекламна, пропагандна и/или търговска цел.

3. Кандидатствал съм за Гинес?

Не, не съм. Не се интересувам от рекорди – нито метеорологични, нито на Гинес. Вкъщи имаме други по-съществени теми за разговор.

4. Сложил съм такса за участие в сватбата?

Не, не съм. Прочетете т. 3 – организаторът на панаира го е направил в последния момент, то касае единствено неговия джоб и събитие. Защо ли… Спомням си изказвания, че то е безплатно. Дали пък да не поискам все пак отчет за приходите и къде ще бъдат дарени, в края на краищата съм основна „атракция“ и скромен спонсор на чуждата случка Болярска среща…
Народе, не е ли време да изгоним търговците от храма? Търговията с българските ценности е жалка.

В заключение искам да благодаря на всички хора за хубавите пожелания, за топлите думи и тематичните подаръци! За търпението и съпричастността, за българското в тях. С вяра в Бог и смирение ще се опитаме да създадем нормално семейство в ненормална среда. Освен това ще продължим да работим за бъдещето на България така както и досега – като обикновени хора, въпреки всичко.

В този ред на мисли очаквайте всички песни от ритуалите – текст и ноти, както и разяснения защо и как се случват нещата. Възраждането е в ход, дами и господа! Не стойте настрана, включете се!
Бъдете здрави!
Георги Георгиев

снимки: Фейсбук

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)