ГЕРБ взе 11 от 14-те областни града

ГЕРБ взе 11 от 14-те областни града

02 ноември 2015

ЦИК все още обработва данните след балотажа на местните избори. Малко след полунощ всички от ОИК-София бяха предали своите протоколи. За територията на цялата страна повече от 99% от протоколите вече са обработени. Все още се чакат тези от Пловдив. В две села в областите Стара Загора и Монтана – Медникарово и Софрониево, ще има избори отново, защото двамата кандидати за кметове са събрали равен брой гласове. Кога ще се случи това – предстои да разберем.

Изключително критична разлика в Пловдив.
По данни на ЦИК на база 92.5% от протоколите новият кмет там е Иван Тотев. Той спечели битката срещу Славчо Атанасов. Кандидатът на ГЕРБ пребори опонента си с минимална разлика от около 2%. Резултатът на Тотев е 50.68%. За Атанасов гласа си са дали 49.32% от пловдивчани. Дали разликата ще бъде стопена – очакваме ЦИК да преброи останалите 8% от протоколите.
Късно вчера от щаба на Славчо Атанасов заявиха, че е възможно да поискат ръчно броене на бюлетините.

Резултатът в Плевен.
Победител в балотажа е Георг Спартански с резултат 53%. Втори със събрани 47% от гласовете остава кандидатът на ГЕРБ и досегашен градоначалник Димитър Стойков.

На кметския пост в Хасково сяда Добри Беливанов от ГЕРБ. За него са гласували 73%. Дългогодишният хасковски градоначалник Георги Иванов загуби битката с резултат 27%.

Още една победа за ГЕРБ във Видин.
Кметският пост с подкрепата на 55% от видинчани печели Огнян Ценков. Втора остава Росица Кирова, издигнатата от коалиция „Единни за промяна“ с 45% от вота.

И в Шумен новият кмет е от ГЕРБ.
На поста сяда Любомир Христов. Резултатът – 64%. Втори в надпреварата за кметския пост остана Иван Иванов от БСП. Той спечели 36% от гласовете.

ГЕРБ взе и последната крепост на червените, пише „Монитор“.
След като още на първи тур загуби напълно битката за общинските съвети като остана без мнозинство във всички местни парламенти в областните градове, след балотажите Столетницата остана и без нито един областен център. До последно екзит половете даваха превес на БСП в Разград, като от „Позитано“ 20 дори се похвалиха, че чакат победа и във Враца. Според резултатите към 22.30 часа обаче кандидатът на ГЕРБ в Разград Валентин Василев все пак поведе с над 10% на подкрепения от червените Денчо Бояджиев. Същото стана и във Враца, където Калин Каменов от формацията на Борисов би Николай Иванов. Още на първи тур социалистите загубиха Търговище и Видин, а днес сдадоха градоначалническите постове и в Перник, Шумен, Сливен и Ловеч. Така след първия и втория тур на вота ГЕРБ взеха три четвърти от областните градове.
Сред тях е Хасково, където реформаторите претърпяха пълно фиаско и след 4 мандата на поста, подкрепеният от тях кмет феодал на града Георги Иванов си отива. На неговия стол сяда Добри Беливанов от партията на Бойко Борисов.
След инфарктен балотаж преброяването и в Добрич даде превес на кандидата на реформаторите, където Йордан Йорданов поведе на Детелина Николова от ГЕРБ.
Ако превесът им се задържи, РБ ще имат общо четирима кметове. На първи тур те взеха Монтана, където победи подкрепеният от тях Златко Живков, и Кюстендил. Там си делят победата с ГЕРБ, които също застанаха зад градоначалника. Резултатите от вота за общински съветници пък показва, че имат мнозинство в едва 10 местни парламента. Това ги поставя на четвърто място след Движението за права и свободи, от което са втори по този измерител.
ДПС има мнозинство в местните парламенти на общо 48 от общините. Трети са БСП с мнозинство в едва 41 от всички 265 съвети в общината, допълва изданието.
Балотажите на местните избори се превърнаха в нощ на изненадите. ГЕРБ събори една след друга 7 червени крепости, но загуби Плевен и Добрич от кандидати на Реформаторския блок. В Пловдив пък до последно успехът на Иван Тотев срещу Славчо Атанасов от ПФ бе под въпрос с 50,2%.

От 14 областни града, където се проведе втори тур, ГЕРБ взе 11. Най-съкрушителен бе успехът в Хасково, където Добри Беливанов финишира със 74% подкрепа. Червените бастиони Шумен, Разград, Търговище, Сливен, Видин, Враца и Ловеч минаха във властта на ГЕРБ. Перник и Силистра също ще бъдат управлявани от хора на Бойко Борисов. Големият губещ е БСП, която остана без нито един областен център. Независимият Тодор Попов пък спечели още един мандат в Пазарджик, коментира „Стандарт“.

ГЕРБ взе нови 11 кметски места от общо 14-те областни града, в които имаше балотаж. Това сочат прогнозните резултати към 19 часа в неделя, 1 ноември. БСП удари дъното, защото няма победа в нито един областен град, реформаторите спечелиха в Плевен и Добрич, прави равносметка „24 часа“. Множество сигнали за купуване на гласове, присъствие на жандармерия на някои места, странни коалиции за подкрепа на кандидатите, които отиват на балотаж и ниска избирателна активност – така изглеждаше вторият тур на кметските избори, който се проведе в неделя. В него залогът за ГЕРБ беше дали ще успее да постигне победа в между 18 и 20-те областни градове, каквито заявки правеше по време на предизборната кампания председателят на щаба Цветан Цветанов. Дали БСП ще може да задържи някоя от областните си крепости или крахът й в големите градове ще е пълен. И ще съумеее ли Реформаторският блок да спечели областен център извън градовете, в които вече няколко мандата управляват кметове с тяхна подкрепа като Монтана и Кюстендил, коментира „Капитал“.

Българите бойкотираха балотажа, отбелязва „Сега“.
Почти пълната липса на кампания между двата тура на местните избори се отрази и на избирателната активност на балотажа. Едва 33.38% средно за страната към 17 ч. отидоха вчера до урните при 53.6 на сто на първия тур. За сравнение на балотажа на местния вот през 2011 г. усреднената активност беше 54.2%. Прави впечатление, че най-слабо заинтригувани от изборите бяха жителите на големите градове, особено тези с районно деление като София, Пловдив и Варна. Едва 13.17% от гласоподавателите в столицата пуснаха бюлетина, а в града под тепетата – 20.67 на сто. В морската столица гласуваха скромните 12%, обобщава вестникът.

ГЕРБ доминира и сред районните кметове в София.
Кандидати на ГЕРБ са избрани за кметове в 11 от общо 16 района на столицата, където вчера се състоя балотаж. Това показват данни въз основа на 100 % обработени протоколи на секционни избирателни комисии.
ГЕРБ печелят в Лозенец, Триадица, Изгрев, Илинден, Искър, Красна поляна, Младост, Нови искър, Студентски, Слатина, Сердика.
Кметовете на Средец, Витоша, Оборище и Красно село ще са от Реформаторския блок.
В един от районите – Кремиковци, е победил независимият кандидат Ивайло Панев.

Без напрежение и чакане с часове премина приемането на изборните книжа от втория тур на местния вот в София. Балотажите се проведоха при избирателна активност под 17 %.
След гласуването на първия тур, който се проведе заедно с референдума за електронното гласуване, предаването на протоколите в „Арена „Армеец“ продължи повече от две денонощия в обстановка на хаос и масово недоволство на членовете на секционни комисии.

За разлика от първия тур на изборите, протоколите от балотажите за районни кметове в София се приемаха в НДК под ръководството на новия председател на ОИК Полина Витанова.
Нямаше никаква драматична ситуация, нито припаднали хора, нито хора, които да недоволстват.
Това бе потвърдено и от представителите на СИК:
Много бързо, много коректно, без грешки. Миналата седмица се прибрах в 5,30 часа сутринта, във вторник. Беше страшно, храната беше под всякаква критика, докато сега ми направи впечатление, че имаше и вафли този път, сандвичите бяха доста по-добри, имаше кафе, повече автомати за чай, вода. Миналия път бяха малко хората, които ги приемаха, сега има достатъчно и става много по-бързо.
Според Полина Витанова, приемането на протоколите всеки път се организира по един и същи начин, а сега бързината на обработването им идва от малкия брой изборни книжа. Преди седмица членовете на ОИК са работили безспирно цели 55 часа:
Този балотаж нямаше нищо общо с избора предната седмица. Ние бяхме наясно и преди за миналата седмица и сега бяхма наясно, че няма да има нищо общо.
И изводът, според членовете на СИК:
Самата организация беше сравнително перфектна, мога да кажа, мисля, че за момента, урокът е научен. Не се знае след 4 години, като трябва наново пак да избираме кметове… Мисля, че ако не си вземем поука, няма да имат вече хора, които да поемат тази отговорност. Аз мисля, че няма да участвам. Не бих се нагърбила още един път с такъв тормоз, както на мене, така и на моето семейство.
Всички изборни книжа от втория тур на местния вот в столицата бяха приети малко преди 1 часа през нощта.

Политически реакции
Реформаторите казаха, че не са доволни от резултата, защото останали втора политическа сила. Радан Кънев обаче беше доволен, че реформаторите имат кметове в Добрич и Плевен:
Плевен ни беше отнет преди четири години. В много трудни условия сега си върнаха с една гръмотевична преднина. Печелим Добрич, което вече прави резултата ни на ниво областни центрове категорична победа, далеч пред БСП на ниво областни центрове.
Кънев подчерта и ролята на реформаторите. С помощта им, която са дали на ГЕРБ, на много места са постигнали една от големите си цели:

Измитането на крепостите на БСП и ДПС от картата на областните центрове.
Това изказване обаче подразни Бойко Борисов:
Що за изрази са „да ометем“, „да изметем“, „да премахнем“, „да изчагъртам“? Аз се чудя, как от утре да продължим да сме така стабилни в тая тежка международна обстановка.
Борисов предупреди реформаторите и за изказването по повод победата в Плевен:
За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, заради толерантността. И се говори, че е паднал Плевен, като навремето при падишаха и че едва ли не са го освободили от някой. Искам да ги помоля да бъдат малко по-толерантни и малко по-скромни.

Резултатите от изборите показват, че никой не може да се мери с ГЕРБ, обобщи Бойко Борисов и подчерта, че освен ДПС, избирателите от етноси припознават и ГЕРБ като своя партия:
Имат значение и българските мюсюлмани в контекста на изтока, и вниманието към тях. Това, че започват повече български мюсюлмани да не се плашат от нас, това ни е голяма радост, защото гарантира етническият модел. Това, където ги уплашиха преди време: Като дойде ГЕРБ, като дойде Бойко, ще ви смени имената, ще бутне джамиите, ще ви изсели.. Ние толерантно работим. Там, където ДПС са били по-силни – печели, там, където ние – ние сме спечелили. Изборите са потвърдили, че по-добра от тази коалиция няма. Показахме, че по-стабилна, по-добра коалиция от тази не може да има.

ГЕРБ не може да прави самостоятелно персонални промени в кабинета, каза премиерът Борисов. Изборният кодекс също ще бъде променен след разговорите между партиите в парламента. / cross.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)