nzok

ГЕРБ и Патриотите имат кандидат за шеф на НЗОК

12 юли 2017

Началникът на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев е съвместната кандидатура на ГЕРБ и Обединените патриоти за управител на НЗОК.

Това съобщи пред Zdrave.net председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Тя посочи, че кандидатурата на проф. Плочев е била представена лично от здравния министър проф. Николай Петров.

„Министърът ни представи кандидатурата на професора като човек, който е академичен, доказан професионалист, със сериозен управленски опит и със значителен потенциал да въвежда ред в организациите, в които работи“, допълни д-р Дариткова.

Проф. Камен Плочев вече се е представил на членовете на парламентарната група на ГЕРБ и предстои това да стане и пред патриотите. Тя уточни, че срокът за номиниране на кандидатите от парламентарно представените партии изтича днес.

В следващите две седмици предстои проверка на документите им и изслушване на кандидатите в здравната комисия, което е насрочено за 26-ти юли. Два дни по-късно, тоест на 28-юли, д-р Дариткова изрази очакване парламентът да гласува новия управител на НЗОК.

Управителят на НЗОК Глинка Комитов изненадващо депозира оставката си в Народното събрание преди около седмица, без да посочва мотиви. Тогава председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че това решение е лично негово.

Проф. Плочев е роден е на 23 октомври 1951 г. в София. Завършва медицина в Медицинска академия в столицата през 1975 г. Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и др.

Работил е като преподавател по епидемиология и инфекциозни болести във Военна болница – Русе, клиничен ординатор по инфекциозни болести във ВВМИ. Последователно е заемал постовете заместник-началник на Инфекциозна клиника, началник на Центъра по имунология към ВМА и впоследствие началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Проф. Плочев има научни публикации и монографии по проблемите на инфекциозните болести, СПИН и имунитета. Член е на Съюза на учените в България, Научното дружество по имунология, Научното дружество по инфекциозни болести, Международното общество по СПИН, Международната асоциация по клетъчен анализ.

През 2000 г. проф. Плочев е избран за член на Националния експертен съвет по СПИН и полово предавани болести, както и за член на Европейското дружество по инфекциозни болести и микробиология. От 200 2 г. е национален консултант по инфекциозни болести към НЗОК.

снимка: pharmmedia.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)