ea58b765c29bcce14cfe8074ddba18d4

ГЕРБ подкрепя реформата в градското планиране на София

17 май 2016

Новият главен архитект на София Здравко Здравков има подкрепата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на съветниците от ГЕРБ за реализиране на трудната реформа с градското планиране на София. Целта е столицата да стане един зелен град и по-добро място за живеене, по думите на Фандъкова.

За да може да приложи на практика концепцията си за реформа в Направление „Архитектура и Градоустройство“ (НАГ), арх. Здравков ще има нужна на одобрение на предложенията си от Столичния общински съвет (СОС), който е доминиран от ГЕРБ – 30 от 61 съветника.

Нека видим първо какво ще предложи, а после ще се реши дали да бъде подкрепено, каза Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, в отговор на въпрос на Mediapool. Тя призна, че на новия главен архитект на София няма да му бъде лесно, защото има много работа.

Новият главен архитект на София ще се ползва с подкрепата на съветниците от ГЕРБ за реализиране на амбициозната си концепция, заяви председателят на СОС Елен Герджиков пред Mediapool.

„Изключително предизвикателство е да си главен архитект на София“, каза арх.Здравков.

Със сигурност той ще бъде подложен на натиск за взимането на редица трудни решения – застрояването на Борисовата градина и „София ленд“, разрушаването на Къщата с ягодите и възстановяването й отново, строителството на небостъргачи на пробива „Гешов“, събарянето на „Син сити“(бившето кино „Възраждане“) и замяната му с нова модерна сграда, възможност за по-гъсто и по-високо застрояване на зоната в т.нар. Подвитошката яка и още много други. Здравков не е единственият, от когото зависят тези решения, при които трябва да се балансира между обществения и частния интерес. По закон последната дума е на СОС, а понякога и на Министерството на културата. В тази ситуация решаващи ще са позициите на доминиращата група общинари.

Здравков заема поста на арх.Петър Диков, който обяви намерението си да подаде оставка след местните избори през есента на 2015 г., след 10 години начело на НАГ. Това стана след силен обществен натиск по време на изборната кампания. Здравков смята да направи вътрешен одит на НАГ за забавени преписки, но няма да търси реваншизъм и конфронтация спрямо предшественика си.

Новият главен архитект на София беше избран чрез публичен конкурс в конкуренцията на още 14 кандидати. Те бяха оценявани от 13-членно жури, съставено от представители на администрацията, съветници и браншови организации.

„Фактът, че никой не говори за партийни кандидатури, а за борба на идеи“ е показателен за обективността на конкурса, каза Фандъкова.

Инициативният комитет за реформа в градското планиране, който наблюдава целия конкурс, също обяви официално, че той е проведен по правилата и няма съмнения за нагласен избор.

Фандъкова държи на реформата в НАГ

Столичният кмет каза, че очаква от новия главен архитект да направи реформа в НАГ, която да гарантира бързо и качествено обслужване на бизнеса и гражданите. Очаква и бързо да бъде реализирана идеята за обособяването на новото звено от експерти, както и реализацията на концепцията „София – зелен град и град за хората“.

Кметът настоява още да се ускори работата по изготвянето на наредбата за градския дизайн и цветовете, за да не бъде София цялата на кръпки.

Столичният кмет иска и въвеждането на работещ механизъм за контрол на районните архитекти, както и с бързо темпо да бъдат направени промените в Общия устройствен план на София (ОУП) и приемането на подробните устройствени планове (ПУП).

Фандъкова се обяви за максимално запазване на историческия облик на градския център, максимална публичност при строителството на високи сгради, по-добра организация при публичните обсъждания на проектите.

Здравков прави „банка от експерти“ в градоустройството от външни специалисти

Мобилност, сгради и екология са трите фокуса в концепцията за развитието на София на арх. Здравков. За реализацията й е нужна не само подкрепата на СОС, но и на депутатите, защото ще се наложат и законодателни промени, свързани със строителството на високи сгради, както и зелените покриви и фасади.

Здравков предлага ново звено в НАГ за градско и пространствено планиране. На него ще се падне отговорната задача за управляването на конкурсите за градската среда на София.

Едната част от екипа на новото звено ще е от специалисти от НАГ, които ще имат ролята на проектант мениджъри, движещи инвестиционните проекти. Другата част ще е новата „експертна банка“, включваща външни експерти и неправителствени организации, които ще дават идеи за градското развитие.

Здравков предвижда и създаването на три нови отдела – за анализ и развитие на транспорта, жилищни територии и недвижимо културно наследство. Той обеща да два месеца промените в НАГ да бъдат внесени за одобрение в СОС.

По отношение на мобилността целта на новия главен архитект е смяната на модела – слизане от колата и ползването на колело или градския транспорт. За това е нужна мрежа от велоалеи, „които не просто да са една боя“, а свързани помежду си, каза Здравков. Той залага още на интегрирани спирки – връзка между подземния и надземния транспорт, така както в момента е на Централна гара и Искърско шосе. Буферни паркинги в периферията, за да оставят хората автомобилите си. Тази идея е стара и практиката към момента сочи, че не работи.

Целта е историческият център да остане място за пешеходно и велопридвижване, каза арх.Здравков. Той даде да се разбере, че не си прави илюзията, че това ще стане бързо. По думите му в западните страни този процес продължава вече 50 години.

Здравков обеща да сложи край на 24-вида различни документи за получаване на разрешителни за строеж от отделните райони. Той се обяви за въвеждането на единни образци и бланки и уеднаквяване на практиката на 24-те районни главни архитекти.

Дигитализацията на архива на НАГ и въвеждането на е-услуги, така че да се проследява движението на всяка една преписка от вносителя, обеща още арх.Здравков.

Той също така се ангажира при приемането на промените в общия устройствен план на София да не се допусне вдигане на параметрите на застрояване на кварталите от т.нар. Подвитошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново, Панчарево, към които има голям интерес. Промените в ОУП на София са свързани основно с третия лъч на метрото.

снимка: newsmaker.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)