10376730_506683429486185_6066537567408812684_n

Гери Кеслер: Не считам човешкото тяло за неприлично!

12 май 2015

Смърт и живот. Традиция и дух на промяна. Отчаяние и надежда. Именно този баланс определя Life Ball във всичките му аспекти и отразява тазгодишното му издание.

IN LIFE ще бъде единствената българска медия, оторизирана за събитието и ще отразим за всички вас с удоволствие всички подробности за знаменателното събитие.
Събитието на Европа за 2015 година!

Това разнообразие е подобно на битката срещу самата болест ХИВ/СПИН – защото тези, които са въвлечени в нея са от различен произход: всички онези, които посвещават живота си на борбата срещу вируса. Политици и знаменитости, които използват своята известност в полза на каузата. Многобройните Life Ball ангели, които дават възможност на Бала да се провежда всяка година. Звезди на операта и театъра, художници, куратори, учени и пострадали, всички онези, които са вдъхновение за екипа на Life Ball от първоначалната идея до крайния резултат – концерта пред Кметството на Виена.

23-тото издание на Life Ball бележи началото на златна ера.

tumblr_nnmjseOtvK1uodwv5o1_1280

Ето какво каза организаторът на бала Гери Кеслер за предстоящото събитие пред IN LIFE и останалите над 680 медии от цял свят, които ще имат честта да отразят събитието:

Днес откриват  ли се пред вас нови възможности?

- Винаги проучваме някои нови варианти за сътрудничество. Мотото тази година е „Ver Sacrum – Santa Primavera – Sacre du Printemps“, взето от древен пролетен празник и идеологията на отцепниците. Това е перфектната метафора за Life Ball – вдъхновение за ново начало, оставяйки старите неща зад себе си. Стремежът ни е да се научим да мислим свободно и да работим с индивидуален подход и нови форми на изразяване. Всъщност именно това винаги са били ценностите, зад които стои Life Ball.

Мотото „Ver Sacrum – Santa Primavera – Sacre du Printemps “ е лайтмотивът зад златото – един чист и благороден метал, който никога не потъмнява. Има нещо невероятно и вълшебно около златото. То може да бъде източник на благословения и сила, понякога е проклинано, друг път тачено. Често се свързва с екстравагантност и суета, но и с чистота и затова често краси свещени атрибути. На едно наистина повърхностно ниво с него можеш да си купиш признание, но въпреки материалната си природа, златото може да спаси човешки живот.

10428018_10154877284800114_291362822386912146_n

Този път става въпрос за Art Nouveau. Защо?

Тази революционна естетика е бунт срещу историята. Една радикална промяна. Жените сами се освобождават от своите корсети, художниците работят извън нормите.

Свобода на мисълта, нови форми на стил, толерантност по отношение на изкуство и дизайн в архитектурата и модата. Всичко това е приложимо и по отношение на Life Ball. Това са ценностите, зад които организаторите и съмишлениците на бала застават. Тогава изведнъж се оказва, че искаме да покажем разкоша на Art Nouveau в контекста, които e от значение за днешния свят.

INSTA_PAN-250x250

Трябва ли да продължаваме да се бунтуваме днес?

Целта на Life Ball е да поляризира дебата и винаги да играе върху откритата струна и нерв. Ако всичко е еднозначно – позитивизъм, приемане и любов, това отнема от остротата. От истината. Провокиране към забавление и към подхода на хедонизъм от 90-те години – това никак не е актуално. Балът все още е израз на жар за живота и удоволствието да празнуваш, и да се  себеизразяваш… Но фокусът се измества през годините. Днес вече не е необходимо само да провокираме хората, а по-скоро е нужно да ги насърчаваме да мислят как да останат в крак по отношение на новите медицински разработки.
Невероятно е какво стана с първоначалната идея да участваме в борбата срещу ХИВ/СПИН… Днес Life Ball е една от най-важните платформи за набиране на средства  в борбата срещу ХИВ/СПИН, както и основна клетка в мрежата на останалите международни благотворителни организации. Това, което не трябва да забравяме: Life Ball е много наясно със своята роля в битката срещу „социалния СПИН“. Изключване, невежество, отхвърляне – всичко това е също  толкова смъртоносно, колкото самия вирус. Без значение е дали си богат или беден.

CRD_1332-250x250

На една известна сграда в стил сецесион във Виена е написано: „Всяко време заслужава своето изкуство. Всяко изкуство – своята свобода“. Това има ли смисъл днес? Като напомняне?

Да, за съжаление. Ние живеем във време на страх и цензурата в изкуството е отново на дневен ред. Нашето общество не е толкова просветено и толерантно, на колкото се преструва. Цензурата не е в чист вид, много по-фини средства се използват. Много добри неща, които са се развили през вековете или хилядолетията падат жертва на „политическата коректност „. Цензурата реално се случва в съзнанието на гражданите. Независимото и свободно мислене е добре дошло само, ако то отразява възгледите на определени кръгове и ако тези кръгове имат полза от него. Но изкуството е свободно, трябва да бъде свободно. Мисля, че е много важно да защитим и пазим тази рожба на свободата.

Mars_Newsletter-250x250

Трябва ли отново изкуството да събаря граници?

Колко далеч трябва да се стигне, не може да бъде определено предварително. Изкуството е единственото разпознаваемо проявление на свободата на тази планета. Организираният от нас Life Ball, например, не е толкова свободен, колкото мнозина мислят. Ние трябва да се съобразяваме с толкова много неща. От огромно значение за мен е, че артистичните изяви и изкуството, част от мероприятията на бала, остават свободни. Особено в тези тревожни времена.

Много хора твърдят, че официалният плакат на Life Ball миналата година е бил неприличен. Какво вие самият определяте за неприлично?

LIFE-BALL-POSTER-2014_1399894578891406

Във всеки случай не считам човешкото тяло за неприлично – независимо дали младо, старо, дебело, слабо, мъжко, женско или транссексуално. Човешкото тяло е символ на природата в чиста форма и вдъхновение за всички художници във времето. Голотата не е неприлична. Нещо повече, ако голото тяло се използва, за да се продава бира или кола – всичко е позволено. А когато има гърди, вагина или пенис в изкуството  - то може да бъде поставено под въпрос и дори критикувано. Но да се върнем към въпроса: Какво е неприлично? Войната, алчността, собственото облагодетелстване на всяка цена, глупостта, заблудата. Младите хора днес са изправени ежедневно пред насилие и трябва да се справят с него. Това е неприлично. Не голата кожа. Не образа на човешко тяло в изкуството. Не секса.

21280_10155476612055114_3247381311846081902_n

Тази година плакатът на Life Ball ще включва Кончита Вурст – това не е ли провокация?

За някои хора, най-вероятно. Но „свободата расте там, където се нарушават правилата!“ Тя спечели песенния конкурс Евровизия и прослави нашата малка планинска земя, тя е популярна в целия свят. Победителите пишат историята. „Приемането е рожба на свободата!“ Кончита стои зад всичко това. И тя обича Life Ball. И наистина помага в битката срещу ХИВ / СПИН!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)