uffizi-645x363

Германия връща на Уфици откраднат от нацистите шедьовър

30 юни 2019

Германия заяви, че ще върне картина, открадната от нацистките войски от галерията „Уфици” в италианския град Флоренция през 1943 година, съобщи Би Би Си.
„Ваза с цветя”, която се оценява на милиони евро, е собственост на немско семейство.
През януари управителят на „Уфици” Ейке Шмид каза, че Германия има „морален дълг“ да помогне шедьовърът да бъде върнат в музея. Холандският майстор Ян ван Хейсум рисува натюрморта, който за пръв път е показан във Флоренция през 1824 година.
918dace084016f3bc1b989be8263bb44
Картината се появи отново през 1991 г. след обединението на Германия, но усилията за връщане бяха неуспешни.
Неидентифицираното германско семейство е поискало 2 милиона евро за картината, гласи неофициална информация, но германските власти са посочили, че съществува давностен срок от 30 години за подобни престъпления, което е попречило на властите да се намесят.
След призива на Шмид за завръщането на картината, германското правителство отново се свърза с потомците на нацисткия войник, който я е взел.
Властите заявиха, че картината не е била разграбена като част от политиката на нацистите, а просто е била открадната от войника. Това, твърдят адвокатите, означава, че който я е взел, не може да бъде разглеждан като неин собственик и няма право да я завещава на никого.
Междувременно адвокатите на семейството заявяват, че войникът е купил „Ваза с цветя” от пазар, за да има нещо хубаво, което да подари на съпругата си.

Не бяха предоставени подробности за постигнатото споразумение между германското правителство и семейството.
Според галерията, великият херцог Леополд II от Тоскана първоначално е купил творбата в началото на 19-ти век.
Тя е била изложена повече от век заедно с произведения на други холандски майстори, но е евакуирана в близко село, когато Италия се включва във войната през 1940 година.
Черно-бялата снимка на „Ваза с цветя” виси в галерията с надписи на думата „открадната“ на английски, немски и италиански, докато бъде върнат оригинала.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)