DSC_0277

„Героизъм“: Паралелните реалности на Йоан Гълъбов

12 юни 2016

Националният дворец на културата се превърна в сцена на превъплътените фантазии на младите български дизайнери – завършващите степен „Бакалавър“ специалност „Мода“ на НХА. Те представиха дипломните си проекти с много ентусиазъм, хъс и невероятна енергия под зоркия поглед на ръководителя на проекта Доц. Анна Аврамова и още дузина свои преподаватели, сред които проф. Майа Богданова, проф. д.н. Любомир Стойков, проф. Греди Асса, доц. д-р Мариела Гемишева и други.

Дипломното модно ревю премина под мотото „Паралелни реалности” и представи единадесет паралелни свята на студенти, които имаха за цел да сглобят различни фрагменти от своята въображаема реалност.

In Life, в качеството си на медиен партньор на събитието, стана свидетел на полета на фантазията на младите дизайнери и с удоволствие ще ви направи съпричастни на моменти от него.

Днес ви представяме паралелната реалност на Йоан Гълъбов чрез колекцията му „Героизъм“.

В основата на идеята зад колекцията “Героизъм” заглавието й е красноречиво. Гледайки на битието като такова, то според езотериката съществува в паралелни реалности и времена. Там душата съществува в различни форми, непонятни за нас. Гадаем за тях посредством митове и легенди и в днешно време, в частност чрез киното. Пъстротата на героите е неизмерима, а богатството на силуети и образи дава оснсовата на личния ни героизъм в контекста на личната ни борба, да се справяме с премеждията на днешния живот. За да бъде една личност самостоятелна и достойна сама за себе си, то първо трябва да отстои своята осанка.

Колекцията се дели на 5 мъжки и 5 дамски силуета. Те са изградени в последователност, която има за цел да прави препратки от исторически и митични образи. Акцентът се поставя върху конструкцията на дрехата, белязана със своите любопитни кройки, детайли и цялостни визии. Фигури на древните рицари, самураи, горски елфи и митични създания са обединени в живописни силуети.

Изградена от коприна, лен, кожа, памук, вълна в а-типични конструкции чрез богатството на различни на вид ръчни тигели, обработка на материите и разработване на текстура. Сурови, незавършени краища навяват спомени за нещо старо и отдавна забравено. Обгорени кожи и третирани повърхности допринасят за усещането именно за борбеността на всяка една личност, било тя фикция или древна реалност, която намира паралел в заобикалящия ни свят.

Аксесоарите към колекцията са изградени от естествени материи – плод на нашата земя. Кожени чанти, колани, връзки и елементи, провокирани от бита на древния човек, живописно завършват всеки силует.

Всяка дреха от колекцията има за цел да накара всеки един от нас да усети магията на човешката история и да го накара да чувства, мисли и съществува.

DSC_0254

DSC_0257

DSC_0258

DSC_0259

DSC_0263

DSC_0267

DSC_0269

DSC_0272

DSC_0273

DSC_0275

DSC_0277

DSC_0278

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)